Home Zanimljivosti Selo u kojem se rađaju djevojčice pa u 12. godini postaju dječaci

Selo u kojem se rađaju djevojčice pa u 12. godini postaju dječaci

SHARE

Selo Salinas u Dominikanskoj Republici je jedinstveno na cijelom svijetu. U njemu se veliki broj djece rađaju kao djevojčice, ali se do puberteta one preobražavaju u dječake.

Radi se o genetskom poremećaju zbog koga djevojčicama u pubertetu rastu muški polni organi.

Ovo stanje je u Salinasu često pa se ta djeca nazivaju gevedoses što u bukvalnom prevodu znači “penis u 12”. Zovu ih i “maćiembras” što znači “prvo žena, a onda muškarac”.

Medicinski izraz za njih jeste pseudohermafroditi.

Djeca sa tim poremećajem su prihvaćena kao treći pol.

O njima je snimljena jedna epizoda BBC-jeve serije “Odbrojavanje do života – nevjerovatno stvaranje tebe”.

Johnny (24) ispričao je u emisiji kako je on iako je sada fizički i biološki muškarac, nekada bio djevojčica po imenu Felicitia.

– Sjećam se da sam nosio crvenu haljinicu. Rođen sam kod kuće, a ne u bolnici. Nisu znali kog sam pola. Išao sam u školu u suknji. Nikada nisam volio da se oblačim kao djevojčica i kada su mi kupili igračke za djevojčice, nisam želio da se igram sa njima. Sve što sam želio je da se igram sa dječacima – rekao je on.

Iako on i drugi gevedoses kada porastu izgledaju kao i drugi muškarci, postoje neke male razlike. Gevedoses imaju manje dlaka na licu i manju prostatu.

Ovaj rijedak poremećaj izazvan je nedostatskom jednog enzima, čime se sprečava stvaranje muškog hormona dihidrotestosterona u fetusu u materici. Taj hormon se stvara kada je fetus star oko osam sedmica.

Kada se bebe sa ovim stanjem rode one izgledaju kao da su ženskog pola, jer nemaju vidljive penise i testise, ali kada se pokrene lučenje testosterona u pubertetu, njihov glas mutira i muški polni organi počinju da rastu.

Gevedoses su prvi put otkriveni 1970-ih godina kada je endokrinolog Julianne Imperato-McGinley doputovala u Dominikansku Republiku nakon što je čula glasine o djevojčicama koje postaju dečaci.

Slični slučajevi su zabilježeni i u selima u Papui Novoj Gvineji, ali tamo su ta djeca tretirana kao “dječaci sa manom”.