Home Gospodarstvo Akumulacija na Mostarskom Blatu: Na 400 duluma zemlje prikupit će se više...

Akumulacija na Mostarskom Blatu: Na 400 duluma zemlje prikupit će se više od dva milijuna kubika vode

SHARE

Ako ste ovih dana prolazili cestom od Širokog Brijega prema Mostaru sigurno ste primijetili da se u donjem dijelu Mostarskog Blata izvode radovi i da je teška mehanizacija na terenu.  Više od 40 stupnjeva Celzija dočekalo je ekipu ABCportala u sred dana na gradilištu gdje zatičemo vrijedne radnike tvrtke Pušina Company iz Gruda  i njihove kooperante.

Po samom dolasku uočavamo da se radi o jednom podosta velikom platou na kojem će se uskoro ‘ugledati’ pravo akumulacijsko jezero. Naravno, cijeli projekt financira Elektroprivreda HZ HB iz Mostara a radovi bi trebali biti završeni do početka listopada kada počinje jesensko vrijeme i sezona kiša. Prvi radnik na kojeg smo naišli zove se Zdenko, on je bagerist i iz Klobuka je.

-Već sam tu mjesec dana, iako su velike vrućine koristimo ove sunčane dane da uradimo što više posla prije prvih većih kiša kad će sigurno biti sve zaustavljeno. Do sada ide sve po redu i nemamo nekakvih većih problema, priča Zdenko koji se upravo spremao utovariti još jedan kamion blatske zemlje koje vozači teških kamiona odvoze na određene deponije. Po njegovim riječima kopa se duboko u prosjeku dva i pol metra i kad sve bude gotovo stvorit će se akumulacijsko jezero impozantne veličine.
Velika prašina koja se stvara radom teške mehanizacije se ublažava posipanjem vode iz  dvije cisterne koje su non stop u pogonu. Preko pedeset teških strojeva svakog minuta naprave još po koji kubni metar prostora koji će biti iskorišten za akumulaciju vode.

Obilazeći gradilište susreli smo i šefa samog gradilišta. On se zove Predrag Tokmakčija i susretljivo nam je dao nekoliko informacija u vezi tehničkih podataka na samom gradilištu.

-Trenutno nas ima negdje oko 50 koji smo tu svakodnevno i obavljamo zadaće koje su nam povjerene. Nemamo nekih većih problema i sve teče predviđenom dinamikom. Počeli smo s radovima početkom srpnja a radit ćemo dok nas kiše ne otjeraju. Gradilište je podijeljeno na gornju i donju akumulaciju te spojni kanal. Sve skupa radi se o 400 duluma zemlje koje će biti sastavni dio ovog akumulacijskog jezera. Ono bi u određenim trenutcima moglo akumulirati preko dva milijuna kubika vode koje će poslužiti za proizvodnju električne energije- rekao je novinaru ABCportala šef gradilišta.

Nakon razgovora sa šefom povlačimo se prema Međinama susrećući kamione koji neprestano odvoze zemlju. Cijeli prostor je jedno veliko gradilište koje je možda trenutno najveće u Hercegovini. Zaželjeli smo radnoj ekipi  dobar i uspješan posao i  da sve bude gotovo kako je predviđeno do prvih jesenjih kiša.

Podsjećamo čitatelje da je akumulacijsko jezero već odavno u funkciji a prošlu godinu je urađen dio kanala kojim se prikuplja pristigla voda. Ovu godinu se radi na znatnom proširenju akumulacijskog prostora za potrebe HE Mostarsko Blato. Također treba istaknuti da će akumulacija vode na predviđenom mjestu uvelike smanjiti zimsko i proljetno  ‘plivanje’ radnih površina na Mostarskom Blatu, piše ABCportal.info.

FOTO Ivan RAMIĆ