Home Šport FOTO Prvi Canyoning u povijesti rijeke Tihaljine

FOTO Prvi Canyoning u povijesti rijeke Tihaljine

SHARE
Tročlana ekipa u sastavu Ana Bilić Andrijanić, Mario Bunoza i Domagoj Andrijanić izvela je spust niz rijeku u dužini od 11 kilometara.

Sportsko ekološki klub „Vipera“ kroz program „Vipera 2017.“ prvi je u povijesti ove predivne rijeke organizirao i izveo Canyoning njezinim koritom u dužini od 11 kilometara.

Tročlana ekipa u sastavu Ana Bilić Andrijanić, Mario Bunoza i Domagoj Andrijanić izvela je spust niz rijeku u dužini od 11 kilometara. Sami podhvat krenuo je iz izvora Peć mlini gdje se zaviorila zastava Kluba.

Domagoj Andrijanić za naš portal je izjavio: „Sportsko ekološki klub „Vipera“ kroz svoj program „Vipera 2017.“ imao je u planu realizaciju Canyoning spusta koritom rijeke Tihaljine. Naravno ovakvi spustovi su nemogući kroz zimsko razdoblje zbog samog vodostaja i hladnoće rijeke te mogućeg nastupanja hipotermije, odnosno podhlađivanja tijela. Sami spust je bio prilično zahtjevan zbog promjene vodostaja i temperaturne razlike. Od izvora pećine Peć mlini koja je 10.5 celzijusovih stupnjeva i dubine od 2.5 do 5 metara pa do dijelova koji su nažalost potpuno presušili, gdje je flora i fauna korita potpuno uništena, pa do kako smo ga prozvali „močvarnog“ i toplog dijela donjeg toka Rijeke, koje je više nalik na probijanje kroz močvaru nego ovu prekrasnu sedrenu rijeku. Uspjeli smo preći zacrtanu rutu od 11 kilometara, pri čemu smo naišli na više izvora. Također, cilj nam je bio promovirati Grude i cijelu Hercegovinu kao prekrasnu prirodnu ljepoticu kroz tzv. „moderne-adrenalin sportove“. Bitno je istaknuti da je Tihaljina samo jedno od imena koje ova veličanstvena ponornica, koja protiče kroz dvije države, nosi. Možemo je susresti među imenima: Veluša, Ričine, Suvaj u Posuškom dijelu, Vrlika u Imotskom, zatim Matica, Tihaljina, Mlade i Trebižat ili jednostavno ikavski Rika koja se na kraju uljeva u Neretvu“.

Na pitanje što je to Canyoning, Andrijanić objašnjava: „Canyoning je engleska riječ koja označava put kroz kanjon uz korištenje različitih tehnika koje uključuju hodanje, penjanje, skakanje i/ili plivanje te druge aktivnosti, u užem smislu ova aktivnost uključuje tehničko spuštanje, koje zahtijeva planinarsku opremu. Canyoning često zahtijeva posebne vještine kao što su navigacija, traženje ruta i druge stvari vezane za putovanje kroz divljinu“.

Osim Canjoninga vidimo da „Vipera“ ima još dosta sportova i aktivnosti koje pokriva, prije desetak dana organizirali ste Tečaj „Pružanja prve pomoći unesrećenoj osobi u otežanim okolnostima“ gdje ste okupili sve relevantne grudske klubove i udruge: – „Da, Tečaj je bio namjenjen svima onima koji se u svojim aktivnostima i djelovanjima izlažu mogućnostima povreda. Tečaj je bio pripremljen i vođem prema najnovijim svjetskim standardima i 21 osoba je uspješno svladala propisane norme. Tečaj je bio financiran od strane SEK „Vipere“ i bio je potpuno besplatan za polaznike. A što se tiče pitanja oko aktivnosti prioritetno smo aktivni u ARA ili SCUBA ronjenju tzv. ronjenju s bocama. U klubu djeluje 7 ronitelja različitih roniteljskih kategorija koji se mogu pohvaliti s više desetaka ekoloških akcija čišćenja mora, jezera i rijeka u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pored toga aktivni smo u planinarenju, brdskom biciklizmu, streličarstvu te drugim „adrenalin“ sportovima. Imamo potpisano dosta Sporazuma o suradnji s istim ili sličnim organizacija gdje zajednički nastupamo i učimo jedni od drugih – zaključuje Andrijanić.

Grude.com