Home Crna kronika Sve je spremno za uhićenje Ivice Todorića i 20-ak najbližih mu suradnika!

Sve je spremno za uhićenje Ivice Todorića i 20-ak najbližih mu suradnika!

SHARE

Plenkovićevi ministri su u totalnom nesuglasju – dok Gazda Agrokora uvjeren da su mu Borislav Škegro i ministrica Martina Dalić sve namjestili!

Kada će policija pokucati na vrata Kulmerovih dvora i uhititi Ivicu Todorića, pitanje je dana, jer se još samo  procjenjuje koji bi to bio najoptimalniji trenutak iz kojeg bi najveći profit izvukla aktualna Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, kazuju nam pouzdani izvori iz koncerna Agrokor, bliski krugovima potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, Martine Dalić.

Toga je  svjestan i sam Ivica Todorić, koji je već pripremio obitelj i prijatelje na činjenicu da bi on, a i sin mu Ante, uskoro mogli luksuz Kulmerovih dvora zamijeniti tvrdim ležajevima u pritvoru u Remetincu. U tu svrhu, već je angažiran i najpoznatiji odvjetnički par – Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Naime, Todorić je duboko uvjeren da je nevin, te da je žrtva određenih političko-interesnih krugova u zemlji i inozemstvu. On je, naime, do kraja,  praktički do posljednjeg trenutka bio uvjeren kako može svladati teškoće s kojima se koncern suočio, a odstupio je, prema pisanju nekih medija,  jer je shvatio da bi okolnosti i sukobi koji su se događali prije otkrivanja afere, doveli do sloma cjelokupnog sustava.

Inače, kada je riječ o interesno-političkim i inim krugovima, Todorić je, barem  po kazivanju pouzdanih izvora iz Agrokora, uvjeren da su mu sve smjestili ministrica gospodarstva u Plenkovićevoj vladi, Martina Dalić i bivši ministar financija za vrijeme Tuđmana, Borislav Škegro, kojeg mnogi smatraju Dalićkinim mentorom. Da je tome tako, potvrđuju i događanja od srijede 9. kolovoza ove godine, s pokopa ekonomista Mate Babić, profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je predavao ekonomiju, ekonomsku analizu i niz drugih disciplina.
Naime, posljednje pozdrave došao mu je dati politički, ekonomski i gospodarski vrh države, među kjima i vlasnik Agrokora, Ivica Todorić. To je bilo i prvo njegovo javno ukazanje nakon izbijanja afere. Zanimljivo, na sprovodu je bila i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, koja je na čelo Agrokora postavila Antu Ramljaka, čime je završila Todorićeva era. Tamo je bio i Borislav Škegro, kojeg se u zadnje vrijeme sve učestalije povezuje s Martinom Dalić, pogotovu u kontekstu upravljanja Agrokorom.

A susret Škegre, Dalićke i Ivice Todorića, prema kazivanju tportalova izvora, prošao je bez pogleda i pozdrava. Toliko hladni odnosi ministrice gospodarstva i dvojice privatnih poduzetnika, od kojih je jedan bio najveći u zemlji još prije samo nekoliko mjeseci, dok se nije znalo za razmjere krize u Agrokoru – bili bi ranije nezamislivi.

Gazda  bijesan na vladina povjerenika Antu Ramljaka

A iz nedavnog intervjua koji je Ivica Todorić dao tjedniku Express, može se naslutiti da on, u slomu koncerna Agrokor, ni najmanje ne vidi svoje grijehe, nego je do sloma došlo, kako je naveo novinar Željko Ivanković koji je s njim razgovarao 10. i 11. srpnja ove godine u Kulmerovim dvorima, jer se Agrokor  suočio s ruskim predatorskim bankama (koje su zaračunavale kamatu od desetak posto) i s američkim strvinarskim fondovima, koji su obveznice kojih su se svi željeli riješiti kupovali uz popuste od više desetaka posto (očito politički iskusni i s planom). Suočio se i s rejting-agencijama, veleposlanicima, orkestriranim vijestima o tajnim sastancima, proračunskom i sistemskom riziku, navodi novinar Ivanković, najvjerojatnije vjerno  prenoseći razmišljanja Ivice Todorića.

Također, iz spomenutog intervjua je vidljivo da je Todorić bijesan i na aktualnog Vladinog povjerenika, Antu Ramljaka, za kojeg se u tekstu kaže da sve što je povjerenik Ramljak do sada izveo, bilo je podiznje novog kredita, a zakonom je zaustavljeno plaćanje starih dugova. I ništa više. No, i  to je bilo dovoljno, konstatira novinar Ivanković, da Borislav Škegro, potpredsjednik Vlade i ministar financija iz davnih devedesetih, u svojoj redovitoj kolumni u Večernjem listu od 8. srpnja ove godine, nakon vijesti da je potpisan tzv. roll-up kredit od 480 milijuna eura, gotovo euforično napiše da  ništa više ne može zaustaviti uspješan nastavak ozdravljenja sustava Agrokor.

Prema Škegri, u slučaju Agrokor riječ je o “besprijekornoj (Vladinoj) intervenciji”, “jednoj od najkompleksnijih viđenih dosad”. Agrokor je spašen, sarkastično je prokomentirao Škegrin kolumnistički zanos u Večernjem listu, novinar Željko Ivanković.  A neupućen netko bi se odmah, nakon svega, upitao – kako to da se Borislav Škegro koji je pomogao Todoriću u osvajanju Hrvatske i koji mu je svojedobno   dao  jamstvo u visini 31 milijun eura, odjednom prometnuo u njegovoga najvećeg neprijatelja? Ili, kako je odjednom potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, morala objašnjavati zašto je odobrila državni kredit Agrokorovim tvrtkama, iako je, sudeći prema objavljenom zvučnom zapisu, znala da su u teškoćama…

Sve su to pitanja koja se ovih dana vrzmaju po glavi gazdi Agrokora, Ivici Todoriću, koji nakon svega i nakon mnogih otkrića o sve većim dubiozama koncerna, i dalje smatra da su sve teškoće bile savladive i da je za njih imao plan. I dok očekuje istražitelje i policiju da pokucaju na njegova vrata i dok mu se srce slama gledajući svoju bivšu jahtu na aukciji u Zadru, on ne smatra da je išta krivo učinio, te da je u njegovom planu za svladavanje svih poteškoća bio – politički zaustavljen. Slično se ponašao i Fikret Abdić Babo nakon izbijanja afere Agrokomerc, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je i nakon uhićenja bio uvjeren da je žrtva ondašnjih političkih igara u zemlji.

Todorićevim uhićenjem najviše bi profitirala Plenkovićeva vlada

I Todorić će, vjerojatno, u svojoj obrani tvrditi slično, zanemarujući činjenicu da je sve ono što se događalo u Agrokoru i što svaki dan poput prljavog rublja izbija u javnost, ravno – perverziji. I gazdin faraonski način života,  kao i hiltonovski način života njegove uže obitelji, ali i sve te luksuzne jahte, automobili, dvorci koji se svako malo uslikavaju u hrvatskim medijima. No, Todorić je zasljepljen svojom mesijanskom ulogom u Agrokoru i sav taj luksuz samo je prirodno pravo njega i njegove obitelji da uživaju u svemu tome, jer su desetljećima stvarali gospodarsko čudo Agrokor, koji ovih dana, zahvaljujući upravo Todoriću i njegovim suradnicima, pokazuje svoje nakazno lice koje će ostaviti dugoročne traume na hrvatske građane.

I stoga je u pravu novinar Željko Ivanković kada kaže da svi koji su barem malo upućeni, znaju da se kroz slučaj Agrokor isprepliću ekonomska, poslovna, politička, pravna, međunarodna, osobna, psihološka, socijalna, pa i povijesna dimenzija, od kojih svaka zaslužuje posebnu studiju (a u kulturnim sredinama bi ih i dobile). Takvo što smo dosad u Hrvatskoj samo mogli pročitati u velikim obiteljskim romanima i vidjeti u američkim filmovima o rastu poslovnih carstava, te o bitkama za preuzimanje velikih kompanija. A priča o Ivici Todoriću, njegovoj obitelji i njegovu carstvu, tek će početi dobivati nove zaplete kada njegova noga zakorači u policijsku maricu. Kada će se to dogoditi, ovisi o daljnjem raspletu sitiuacije na hrvatskoj političkoj sceni.

Dakako, Todorićevim bi uhićenjem najviše profitirala Plenkovićeva vlada, čiji rejting iz dana u dana sve više pada, kao što vrtoglavo pada  i popularnost pomalo narcisoidnom premijeru Andreju Plenkoviću. A kako i ne bi,  kada ova Vlada očigledno ne zna kako da vlada, a čelni čovjek te Vlade, Andrej Plenković, se ne zna ponašati u kriznim situacijama. Najbolje je to pokazao za vrijeme nedavnih velikih požara u Dalmaciji i oko Splita, kada je svojom izjavom o “interesantnom požaru” izazvao lavinu negodovanja hrvatske javnosti, a posebno onih ljudi koji su bili neposredno ugroženi tim požarima.

Krvavi razvod braka države i Todorićeva Agrokora

A svako malo se neki njegov ministar nađe usred nekog političkog skandala. Najnoviji slučaj je onaj  s ministrom poljoprivrede, Tomislavom Tolušićem, koji je, navodno, na svoju ruku izazvao trgovinski rat sa susjednim zemljama. Plenković razmišlja o njegovoj smjeni i možda će se ona i dogoditi dok vi ovaj broj budete držali u rukama. Ili će se premijer predomisliti, pa početi braniti svog ministra poljoprivrede, kao što je donedavno branio bivšeg ministra Barišića, ili kako je prije koji tjedan, gotovo na koljenima molio da ministar obrane, Damir Krstičević, opozove svoju neopozivu ostavku.

A najveći blam koji se jednom premijeru može dogoditi je da se javno odrekne poreza na nekretnine koji je trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, a izazvao je proteste, više od sto tisuća potpisa na peticiju, prijetnju referendumom i da ne nabrajamo dalje.  A još jučer je ministar Zdravko Marić uvjeravao javnost da taj porez “nije novi namet”, ali očito nije uvjerio i samog premijera koji je najavio odgodu njegove primjene.To je, dakle, Plenkovićeva vlada. To je Plenkovićeva vjerodostojnost, a nadasve stabilnost, konstatiraju ovih dana pojedini mediji u zemlji. Ministri rade što hoće, jer su u totalnom nesuglasju, pa, primjerice, dok Zdravko Marić tvrdi da  porez na nekretnine nije novi namet, dotle je njegov prezimenjak u Vladi Goran Marić svojedobno prednjačio u osudama tog poreza: “Novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja Vlade da je to porez na bogate, velika je obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez”, govorio je Marić u studenom 2011. godine.

Uza sve to, Plenkovićevi ministri se svakoga tjedna spašavaju od ostavke ili smjene, a premijer se bori za vlastitu popularnost gotovo jednako grčevito kao i za saborsku većinu… Nije bitno vladati, nego opstati na vlasti, pišu mediji i razgolićuju premijerovo umijeće (ne)vladanja do u detalje. U takvoj situaciji, kada premijerova Vlada ne vlada i kada joj sve više pada rejting, uhićenje Ivice Todorića bi im znatno popravilo poljuljani ugled, te svjetla reflektora s neučinkovitosti aktualne vlasti usmjerilo prema Kulmerovim dvorima i koncernu Agrokor.

No, varaju se svi koji smatraju da će Todorić i njegovo jato – šaptom pasti. Težak i neizvjestan će to biti obračun. Duboko su toga svjesni i oni koji se spremaju za Remetinec – uz gazdu Todorića spominje se još 20-ak najbližih mu suradnika – ali i oni koji se spremaju tamo ih poslati. Tu se prije svega misli na ljude iz visoke politike, ponajviše se aludira na Andreja Plenkovića, bez čijeg miga se neće krenuti u takvu složenu operaciju.
A kada se to dogodi, započet će, slikovito rečeno, krvavi razvod braka države i koncerna Agrokor, koji su sve do izbijanja afere živjeli u ljubavi i skladu…

autor: 7 dnevno