Home Kultura Blagoslovljena crkva Velike Gospe u Nevesinju

Blagoslovljena crkva Velike Gospe u Nevesinju

SHARE

Biskup Ratko Perić posvetio je danas oltar i blagoslovio novoizgrađenu crkvu Velike Gospe u Nevesinju, gdje se od davnina slavi Marijino Uznesenje na Nebo.

Tom prigodom je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski kazao: „To nije ni hrvatska, ni bošnjačka, ni srpska, nego Božja kuća, i tko se usudi na taj miran oltar dignuti ruku neka se dobro zamisli za sebe, svoje bližnje i svoju kuću.“

Zahvalio je na velikoj pomoći pravoslavaca u gradnji crkve, kao i Pravoslavnoj Crkvi na pomoći u izgradnji crkve.

Uz veliki broj katoličkih svećenika, vjernika i hodočasnika te izaslanstvo Eparhije i brojne pravoslavne svećenike misnom slavlju je nazočila i federalna ministrica financija Jelka Milićević. Ona je istaknula da je obnova crkve u Nevesinju i njezin blagoslov doprinos miru na ovim prostorima.

Donedavni dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Foči, a sada profesor na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Podgorici, protojerej o. Boris Brajović donirao je za novoizgrađenu crkvu u Nevesinju (porušenu u ratu prije 25 godina, a sada izgrađenu istu na istim temeljima) pravoslavnu ikonu (tek urađenu, original, od metar i pol visine) s motivom Uznesenja Presvete Bogorodice, Velike Gospe, koja se slavi u katoličkoj crkvi u Nevesinju.

Ikona je postavljena na bočnom oltaru nevesinjske katoličke crkve. To je itekako velik znak mira, poštovanja. Ovim činom želi se poslati poruka da pravoslavci žele imati katolike za susjede, ali i obratno.

K. Perić nedjelja.ba