Home Društvo ZLATNI PIR NA UZDOLU Ljubav i vjera jači i od razdvojenosti

ZLATNI PIR NA UZDOLU Ljubav i vjera jači i od razdvojenosti

SHARE

U crkvi svetog Ivana Krstitelja na Uzdolu, tamo i gdje su vjenčani 1967. godine, u krugu obitelji, sa svojom djecom i unučadima, Alojzija i Anica Stojanović su u subotu, 12. kolovoza 2017. godine obilježili pedeset godina kršćanskog bračnog života. Za svoj život i sve što im je Bog dao zahvalili su zajedničkim misnim slavljem u župnoj crkvi na Uzdolu koju je predvodio župnik don Ivo Tomić.

Trpjeli razdvojenost

Don Ivo je u prigodnoj propovijedi naglasio važnost obitelji koja se mora prenijeti i na sve mlađe generacije, a to su posvjedočili Alojzija i Anica unatoč dugoj i teškoj razdvojenosti. Vjera u Boga i odgoj djece u kršćanskom i hrvatskom duhu bile su im glavne vodilje.

Upitan da se osvrne na pedeset godina sa suprugom Anicom Alojzija je rekao da su najljepše godine života proveli jedno bez drugoga. „37. godina sam proveo na radu u Njemačkoj. Teško je, ali s pomoću Boga, sve se savlada. Čoviku je najdraže kada vidi da su dica uredu i da su dobro i zdravo. Srce mi je puno kada vidim ovu svoju unučad“, ispričao je.

Njegova supruga Anica, kao brojne žene njezinoga doba, sama je podizala djecu, bila i majka i težak u polju, dok je suprug zarađivao kruh u tuđini. „Moralo se živit. Teško je bilo biti razdvojen. Dici sam morala biti i ćaća i mater. Fala dragoj Gospi i svetom Ivanu Krstitelju koji su mi uvijek bili na pomoći i nikada me nisu iznevjerili“, dodala je.

Vjenčali se 1967.

Alojzija je rođen u obitelji Anđelka i Anđe Stojanović 18. siječnja 1942., na Uzdolu u selu Križ u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je njegov otac Anđelko službovao kao hrvatski vojnik na otoku Visu. Dok je Alojzija proživljavao poslije rata svoje djetinjstvo morao je gledati kako mu „narodna vlast“ odnosi iz kuće sve što se moglo odnijeti.

Anica je rođena u obitelji Stipe i Zorke Stojanović 14. studenog 1949. godine na Krančićima u župi Uzdol. Njezin otac Stipo kao hrvatski vojnik preživio je Križni put, tri osude na smrt strijeljanjem i progone koji su uslijedili nakon rata. Ozna i „narodna vlast“ često su upadali u malu seosku kućicu na Krančićima i odvodili Stipu u nepoznato, a djeca i supruga bi ostajali u plaču i neizvjesnosti. Alojzija i Anica zavoljeli su se i svoju ljubav okrunili brakom 1967. godine.

U kršćanskom braku rodili su četvero djece; Ružicu, Zorana, Miru i Ivana koji su im podarili 8 unučadi. Upravo oni su oni najveći ponos slavljenika, koji su opet ponos i primjer svojoj djeci i unučićima.

K.Bošnjak Dnevni list