Home Zanimljivosti Tajna je u vama: Kako u sekundi prepoznati da vam osoba laže?

Tajna je u vama: Kako u sekundi prepoznati da vam osoba laže?

SHARE

Je li osoba iskrena prema vama ili pak laže? To najlakše možete ćete prepoznati prateći njezin govor tijela. Međutim, lažljivci su ponekad jako dobro “istrenirani” i paze na to da ih znakovi vlastitog tijela ne razotkriju. Kako prepoznati laž u takvim situacijama?

Tajna je u – vama! Doktorica Lillian Glass, stručnjakinja za komunikaciju i govor tijela, kaže kako tijekom razgovora trebamo voditi računa o vlastitim reakcijama.

Naime, čak će i najbolji lažljivci pokazivati male znakove stresa koje mi možda nećemo svjesno primijetiti, ali registrirat će ih naše tijelo.

Suočeni s lažima najčešće ćemo automatski nagnuti glavu na stranu, namrštiti se, stisnuti usne ili pak prekrižiti noge i odmaknuti ih od sugovornika.

Kada netko laže, vaš živčani sustav to zna. Obratite pažnju na vlastite reakcije i na vlastiti govor tijela, to vam može pomoći da potvrdite je li ono što ste upravo čuli istina, kaže dr. Glass.

Naravno, potrebno je s oprezom pristupiti ovoj metodi utvrđivanja laži jer smo ponekad sposobni sami sebe uvjeriti u nešto što nije istina. Stvaranjem stresne situacije u trenutku u kojem vam sugovornik govori istinu samo kako biste ga isprovocirali i dobili neku informaciju automatski će promijeniti vaš prirodni govor tijela koji onda više nije pouzdan.