Home Društvo Koliko roditeljima treba da opreme školarca?

Koliko roditeljima treba da opreme školarca?

SHARE

Dok učenici još uvijek uživaju u preostalim danima ljetnog raspusta, na financijskim mukama su roditelji, koji, u skladu s mogućnostima, u kućni proračun pokušavaju uklopiti sve ono što je njihovim školarcima neophodno za novu školsku godinu, koja samo što nije počela.

S obzirom na to da su izrazito loše ekonomske prilike, visoka stopa nezaposlenosti i niske plaće u našoj zemlji, pred roditelje se postavlja izrazito težak zadatak financijske prirode, piše Dnevni avaz.

Besplatni udžbenici 

Petnaestak dana prije početka nove školske 2017./18. godine istražili smo koliki kućni proračun je dovoljan roditeljima da opreme jednog učenika.

Imajući u vidu da obrazovanje nije regulirano na najvišem državnom nivou, ova oblast potpada pod entitetska ministarstva, te samim tim situacija u školstvu u FBiH i RS nije identična.

U manjem bh. entitetu prvačići i učenici drugog razreda osnovne škole i ove godine će dobiti besplatne udžbenike. Ta praksa, kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ustaljena je od 2009./10. godine.

U tu svrhu, u ovogodišnjem proračunu osigurali smo 950.000 KM“, kazali su za Avaz.ba u resornom ministarstvu.

Kako su naveli, cijene kompleta udžbenika od 3. do 9. razreda u osnovnim školama nisu se mijenjale u prethodnih nekoliko godina.

Po razredima, one iznose: treći 90 KM, četvrti 97,5, peti 88, šesti 135, sedmi 128,5, osmi 156,5, te deveti 145,5 KM.

Drugačija situacija 

Za razliku od RS, u FBiH je situacija znatno drugačija. Školske knjige besplatno će dobiti samo prvačići u stanju socijalne potrebe.

U tu svrhu, kako nam je rečeno u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, osigurano je između 500 i 600 tisuća KM.

Situacija se može razlikovati od županije do županije, jer oni mogu otkupljivati udžbenike kako odluče“, rekli su kratko za Avaz.ba u ovom ministarstvu.

U jednoj sarajevskoj knjižari kazali su nam kako je već 80 posto literature pušteno u prodaju, dok su pojedini udžbenici stranih jezika i dalje u procesu nabavke.

Roditelji ovih dana dolaze s djecom, ali rijetko kupuju, i uglavnom se raspituju o cijenama udžbenika i školske opreme. Pravu gužvu očekujemo već početkom sljedećeg tjedna“, govori nam prodavačica.

Komplet udžbenika u ovoj knjižari za 1. razred osnovne škole iznosi 90 KM, za 5. oko 150 KM, dok je 7. najskuplji, s cijenom od 180 KM.

U sve navedene cijene nisu uračunate radne bilježnice, matematičke zbirke, udžbenici stranih jezika (cijena je oko 20 KM)…

Kada su u pitanju srednje škole, cijena jednog udžbenika iznosi 15 KM, dok literatura i radne bilježnice iz stranih jezika koštaju između 28 i 36 KM.

Komplet knjiga za jedan razred srednje škole kreće se između 150 i 200 KM.

Udar na proračun svake obitelji

Razgovarali smo i s roditeljima, koji ističu kako je početak svake školske godine udar na proračun svake obitelji

Mi imamo jednog školarca, kćer koja kreće u 7. razred, a mogu misliti kako je roditeljima s više djece. Većinu udžbenika nabavljamo razmjenom. Ali, opet, mora se kupiti i poneka nova knjiga“, rekao nam je Dževad Ćesko iz Sarajeva.

Osim toga, podsjeća, tu su i bilježnice, zadaćnice, ostali pribor, odjeća, oprema za sport, obuća, ruksaci, karte za prijevoz…

Kad se to sve sabere, na opremanje samo jednog učenika potroši se jedna prosječna bh. plaća. Stoga mislim, da svi trebamo raditi na tome da se knjige razmijenjuju, a da država i škole povedu računa o standardu naših građana i uvedu olakšice za nabavku školskog pribora i opreme“, poručuje Ćesko.

Edin Abaz otac je tri prekrasne djevojčice, od kojih se dvije školuju. Jedna je sedmi, a druga završni razred osnovne škole. Danas se, kaže, snalazi kako ko može i umije. Jedna od jeftinijih opcija svakako je kupovina polovnih udžbenika, koje je moguće pronaći kod uličnih preprodavača.

Popratni troškovi  

Ja uglavnom kupujem polovne knjige. U prosjeku cijena jedne je oko 5 KM, a u zavisnosti od broja predmeta, zavisi i konačan iznos. Naravno, tu su i drugi, popratni troškovi. No, hvala Bogu, obje mi kćeri dobro uče, pa sam siguran da će se ulaganje u njihovo obrazovanje na kraju i isplatiti“, rekao je Abaz.

Naš najrelevantniji sugovornik svakako je Adisa Sokolović, nastavnica u Osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković” u Sarajevu.

Adisa je već 15 godina u prosvjeti te je stoga veoma dobro upućena u probleme s kojima se danas suočavaju učenici i njihovi roditelji.

Roditelji najčešće kupuju polovne udžbenike ili ih učenici nasljeđuju od brata ili sestre. S obzirom na to da se udžbenici, kao ni autori, već duže vremena nešto drastično ne mijenjaju, to je dosta praktično za roditelje“, govori nam Adisa.

Nastavnica povijesti ujedno je i majka dvije djevojčice koje ove godine kreću u 3. i 8. razred.

Planiram da za njihove komplete udžbenika izdvojim gotovo 260KM. Kada na tu sumu dodam troškove bilježnica i ostalog pribora, ona je i znatno veća“, dodala je Adisa.

Nastava u RS počinje 1., u FBiH 4. rujna 

Nova školska godina na području RS počinje 1., a u FBiH 4. rujna. Nastava će trajati ukupno 35 tjedana.

U resornom federalnom ministarstvu trenutno ne raspolažu potpunim podacima o broju učenika upisanih u osnovne i srednje škole, jer ih još uvijek očekuju od županija.

Kada je riječ o RS, nastavu u školskoj 2016./17. godini u osnovnim školama pohađalo je ukupno 92.621, a u srednjim 41.573 učenika. Preciznim podacima za školsku 2017./18. godinu u manjem bh. entitetu raspolagat će u rujnu.