Home Nekategorizirano Na veletržnici u Tasovčićima skuplji šaran i planinski krumpiri

Na veletržnici u Tasovčićima skuplji šaran i planinski krumpiri

SHARE

Na veletržnici u Tasovčićima unatoč vrućinama, ponuda se polako popunjava. Od zadnjeg cjenovnog barometra koncem prošlog tjedna, cijene voća i povrća nisu mirovale, međutim bile su to uglavnom manje korekcije, ali smo već ispred veletržnice registrirali nekoliko zanimljivosti. Prva od njih je cijena krumpira. Mladi ovih dana vađeni planinski krumpiri cijenili su se od 80 feniga do marku.

Proizvođač se pohvalio da je sve rasprodao bez problema, uz opasku da je krumpir na nevesinjskom području zbog suše, slabo rodio. S obzirom da je to područje važno za opskrbu tom kulturom posebice u zimskom razdoblju, za očekivati je da će krumpir biti skuplji nego proteklih godina. Zanimljive promjene i kod ribe, ponuda šarana je bila iznimno skromna od pet štandova ribe nudio se samo na jednom po cijeni većoj od uobičajene 11 maraka kilogram.

Jegulje ni ovoga puta nije bilo, pastrva je bila uobičajenih 9 maraka, smuđ iz Jablaničkog jezera cijenio se 10 do 12 maraka, riječna riba – babuške, keljavci i slično, nudili su se već po tri marke pa naviše. Među zadovoljnijima zahvaljujući i dolascima u rodni kraj mogu svakako biti i prodavači mliječnih proizvoda. Cijene su bile uobičajene mladi sir se cijenio 4 do 6 maraka za kilogram, kravlji je bio 8 do 10, miješani ovčji/kravlji bio je 10 do 12 maraka, a suhi ovčji od 14 iz Podveleža pa do 18 s Morina.

Maslo je bilo od 10 do 14, a kajmak od 12 do 16 maraka za kilogram. Ponuda presadnica za sada je skromna, najviše je različitih vrsta kupusa koji se cijene oko 25 feniga komad, raštika je 20 feniga, zelena salata, prasa i blitva su 10 feniga itd. Ističemo da je ponuda drva iznimno dobra, od bukovih, do hrastovih i grabovih, a cijena uglavnom zavisi od pogodbe. U principu oblovina se cijeni od 60 do 70 maraka prostorni metar, dok su cjepana 75 do 80 maraka, ali se u principu cijena ipak svodi na pogodbu i dogovor.

Unutar veletržnice ovoga puta obilna je bila ponuda lubenica čija cijena ne pada, a kreće se u rasponu od 25 do 50 feniga za kilogram. Cijena bostana je u značajnom padu, 50 do 60 feniga, a jeftinije su i kruške čija je ponuda sve bogatija, a cijena se kreće od 80 feniga pa do 1,5 marku. Približno istu cijenu 80 feniga pa do marku imaju i jabuke. Od zadnjeg pregleda cijena nešto skuplje su smokve 2,5 do 3 marke, kao i šljive 1 do 1,2 marke, te grožđe 1 do 1,8 maraka. Cijene približne prošlotjednim zadržali su breskve i nektarine, čiji se mrazom oštećeni plodovi mogu naći već po 60 do 70 feniga, dok su zdrave domaće breskve i nektarine do 1,3, odnosno 1,4 marke. Prve suhe smokve su 6 do 10 maraka, jezgra oraha 14 do 17 maraka, a klip kukuruza standardnih 25 do 30 feniga.

Povrće, od zadnjeg pregleda cijena nešto skuplji su kupus 50 do 60 feniga, zatim blitva 1,8 do 2 marke, krastavci 1 do 1,2 marke. Ima i krastavaca kornišona za kiseljenje, trenutačna cijena 1,2 marke. Od zadnjeg pregleda cijena skuplja je i mrkva 1 do 1,2 marke, te bijeli luk refuza i vijenci, nude se po istoj cijeni 5 do 7 maraka kilogram. Uz južnohercegovački u ponudi su ramski i bijeljinski luk. U manjem padu je cijena rajčica 50 feniga do marku, paprika i tikvica 60 do 70 feniga, patlidžana 30 do 40 feniga kilogram, odnos 3 do 5 maraka gajba.

Ostalo povrće zadržalo je cijenu, krumpiri su 45 do 50 feniga, rijetki kelj 70 do 80 feniga, karfiola, brokula i prokulica nije bilo. Crveni luk je bio 80 feniga do marku, peršin i celer i dalje su po 2 marke za kilogram, raštika 1 do 1,5, a zelena salata od 2,5, pa do rijetko 3,5 marke. Prasa koja u ovo doba stiže iz Bosne, cijeni se od 2 do 3 marke, dok su mahune, također, od 2 do 3 marke. Uglavnom, zahvaljujući bogatijoj ponudi lubenica uglavnom iz Bosne, krumpira, stigli su i banjalučki, pa krušaka u većim količinama dopremaju se iz Gračanice itd., moglo bi se reći da je ponuda najbogatija u zadnjih mjesec dva.

Tekst i foto: D. Musa