Home Politika Preminuo prof. dr. Milenko Brkić, bivši predsjednik HDZ BiH i HNZ

Preminuo prof. dr. Milenko Brkić, bivši predsjednik HDZ BiH i HNZ

SHARE

Prof. dr. Milenko Brkić Studenčanin porijeklom, rođen je 1944. u Sarajevu gdje je proveo veći dio svoje karijere, aktivno sudjelujući u društveno-političkom životu. Pokop mu je sutra u Bijakovićima. Obitelji izražavamo iskrenu sućut!

U 74. godini života, u Bijakovićima, preminuo je prof. dr. Milenko Brkić, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, i prvi rektor Sveučilišta Hercegovina, priopćeno je sa Sveučilišta Hercegovina.

Prof. dr. Milenko Brkić rođen je 1944. godine u Sarajevu, odrastao je u Bijakovićima, općina Čitluk, srednju učiteljsku školu završio je u Mostaru, a studij pedagogije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je do kraja radnog vijeka radio kao redoviti profesor.

Obavljao je dužnosti dekana, rektora, ministra prosvjete, znanosti, kluture i sporta BiH, 1992. izabran je za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH, te 1997. za predsjednika obnovljene Hrvatske narodne zajednice, čiji je zastupnik bio u Parlamentu Federacije BiH.

Obnašao je brojne dužnosti u humanitarnom sektoru, jedno vrijeme bio je predsjednik Crvenog križa BiH i Jugoslavije, a bio je angažiran u brojnim kulturnim i humanitarnim organizacijama.

Kao pedagog i profesor objavio je 12 knjiga i više stotina znanstvenih i stručnih članaka, bio je glavni urednik nekoliko znanstvenih i stručnih časopisa, priopćeno je.

Sprovod prof. Milenka Brkića bit će obavljen u ponedjeljak, 21. kolovoza u 18 sati na groblju u Bijakovićima.