Home Društvo FOTO: Upoznajte obitelj Šarić i njihov život bez stresa u podnožju planine...

FOTO: Upoznajte obitelj Šarić i njihov život bez stresa u podnožju planine Čvrsnice

SHARE

Ništa ne može napuniti baterije kao boravak u prirodi. Njezin miris i boje kao i besprijekorna čistoća i mir eliminirat će vam u trenu nakupljeni stres i vratiti odlično raspoloženje. Sve to zna jedan Širokobriježanin, razvojačeni hrvatski branitelj, Jure Šarić koji već dvadeset godina za redom ‘ljetujue’ na svojoj dragoj
planini u Varićaku uz sami rub Blidinjskog jezera ispod gorostasne i šumovite Čvrsnice. Na stranicama ABCportala donosimo reportažu o obitelji Šarić, velikim zaljubljenicima u planine.

Jure je umirovljeni pripadnik Hrvatske vojske rođen u planinskom području Šarića poljane nadomak Dabia gdje je primio svu tu ljubav prema planinama i prirodi. Kao mali dječak s obitelji je doselio u Široki Brijeg gdje su njegovi roditelji napravili obiteljsku kuću ali nikad nije zaboravio planinske ljepote kojima se redovito
vraća.

Ekipa ABCportala je posjetila ovog zanimljivog Širokobriježanina u njegovoj kući na Blidinjskom jezeru gdje i ovog ljeta boravi sa svojom obitelji. Uz kavu koju je kako mi Hercegovci kažemo ‘ispekla’ njegova Mirjana inače rođena Ledinčanka započinjemo razgovor s pitanjem može li se živjeti i kakav je život na planini.
-Da nema ovog mjesta i ova naša tri ljetna mjeseca života ovdje ja ne znam bili uopće bio živ. Meni planina znači sve i nema boljeg i zdravijeg odmora i života kao što ima ovdje. Krajem ljeta se vratimo u Široki s punim baterijama spremni za nove obveze, školske, radne ili domaćinske svejedno- govori Jure napominjući da cijela njegova obitelj uživa u prirodnim čarima Blidinja i Čvrsnice.

Cijeli Blidinjski kraj u zadnjih petnaestak godina doživio je pravi turistički bum i sve veće su svakodnevne posjete i izleti u ovaj planinski kraj. Tako, od obitelji Šarić saznajemo da i oni imaju česte posjete i goste koji im dolaze i da život u planini nikad nije dosadan.

Jure ima vješte ruke pa je svojoj djeci napravio ljuljačke i druge igračke, tu je i improvizirano bućalište. Otkriva nam da djeca najviše uživaju vozeći bicikle uz jezero. Također smo uočili da Jure dio vremena provodi izrađujući drvene tronošce koje radi od kombinacije javora, bora i drijena.

Uvijek ne’ko naiđe i svrati kod nas, znaju tu proći i konjanici pa nam svrate i malo odmore ovdje pred kućom, ima stranaca i izletnika zaljubljenika u prirodu koji traže staze kako bi se popeli na ove vrhove iznad nas- nastavlja Jure razgovor s novinarom ABCportala predlažući da vidimo njegove oranice koje su redovno
zasijane i zasađene povrćem.

-Sve je ekološki uzgojeno, u obzir dolazi samo prirodno ovčje gnojivo koje posipamo po oranici. Možemo dovoljno imati zdrave hrane za sebe, uglavnom znamo što jedemo a poneko kilo povrća poklonimo i prijateljima- govore nam Šarići pokazujući odličan urod mrkve i cikle, doduše ne kao lani jer je ovo ljeto bilo i u planini dosta sušno i palo je vrlo malo kiše koja skoro da nije ništa pomogla usjevima.

Nakon par sati druženja sa ovom obitelji na odlasku osjetite žal što morate ponovno u gužvu i stres ostavljajući Šariće da uživaju u ovoj planinskoj i prirodnoj idili gdje se prva jutarnja kava pije s pogledom na jezero i planinske vrhove uz savršeno ugodne mirise jele i bora s hercegovačke ljepotice Čvrsnice.

FOTO Ilija RAMIĆ