Home Društvo Nema odgode: Nastava u ZHŽ počinje 4. rujna

Nema odgode: Nastava u ZHŽ počinje 4. rujna

SHARE

Nova školska godina u Zapadnohercegovačkoj županiji počinje 4. rujna 2017. godine i traje do 15. lipnja 2018. godine potvrdila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ Ružica Mikulić za Ljubuški portal. U skladu sa Zakonom nastava tako počinje prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu. Nastava se organizira i izvodi u 35 petodnevnih nastavnih tjedana i 175 nastavnih dana, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Zimski odmor učenika počinje 27. prosinca 2017. i traje do 12. siječnja 2018. godine. Proljetni odmor učenika počinje 29.ožujka 2018. i traje do 6. travnja 2018. godine, a ljetni odmor učenika počinje 18. lipnja 2018. godine, piše Ljubuški portal.

Podsjećamo, kako smo već pisali Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ donijelo je određene naputke koje se odnose na učenike osnovnih škola na području naše županije.

Prema tome, u školskoj godini 2017./2018. koristiti će se udžbenici koji su korišteni i prošle godine. To znači da se nabave novi ili korišteni udžbenici istih nakladničkih kuća i autora s kojima se radilo i do sada. Radne bilježnice ili vježbenice iz predmeta koji to zahtijevaju ne smiju biti korištene, već se moraju nabaviti nove.
Budući da ove godine Zapadnohercegovačka županija ima prvi put 9. razred podrazumijeva se da će se birati i neki novi udžbenici, ali opet po mogućnosti, od istih nakladničkih kuća i autora prema kojima se i do sada radilo.

Još jedna promjena odnosi se na prvi razred osnovne škole i to za nastavne radne materijale. O tome će odlučiti učitelji prvih razreda, a roditelji će preko njih biti pravovremeno obaviješteni. Dakle, roditeljima čija djeca ove godine prvi put kreću u školu savjet je da sačekaju sami početak školske godine, jer tada će dobiti upute učiteljica o nastavnom materijalu. Isto vrijedi i za one učenike koji ove godine kreću u deveti razred.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ je donijelo odluku da će svi učenici prvog razreda dobiti besplatne udžbenike iz hrvatskog jezika i matematike, što će barem malo financijski olakšati roditeljima prvašića.

Sukladno naputku Ministarstva i Pravilniku o odabiru udžbenika, Aktivi Osnovne škole Tina Ujevića Vitina, Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški i Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Gračine su odabrali udžbenike koji će se koristiti u idućoj školskoj godini.

U nastavku Ljubuški portal donisi popis odobrenih udžbenika koji će se koristiti po nastavnom planu i programu u trima osnovnim školama s područja općine Ljubuški.

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić – Gračine

OŠ Marka Marulića – Ljubuški

OŠ Tina Ujevića – Vitina