Home Gospodarstvo ZAORAVANJE SMILJA: Proizvođači nezadovoljni situacijom, prije jesenske berbe smilja se mnogi rješavaju

ZAORAVANJE SMILJA: Proizvođači nezadovoljni situacijom, prije jesenske berbe smilja se mnogi rješavaju

SHARE

Nažalost, ono što se spominjalo kao mogućnost ukoliko cijena smilja bude niska nažalost se počelo obistinjavati.

Sve je više hercegovačkih proizvođača koji su nezadovoljni padom cijena smilja počeli preoravati svoje parcele i rješavati se kulture za koju su donedavno vjerovali kako će im barem poboljšati kućni proračun i olakšati im daljnji život.

– Pokušali smo s pet tisuća nasada, nadali se da će se s vremenom isplatiti, ali nakon ovogodišnjih cijena vidimo da nema toliko smisla raditi ovaj posao. Što sada? Ja još nemam odgovor na ovo pitanje, ali u Njemačku neću. Naći će se nešto od čega će se moći dodatno živjeti, govori nam jedan proizvođač koji je također odlučio preorati svoje zemljište i na njemu uskoro saditi nešto novo.

Također, sredinom listopada slijedi jesenska berba smilja. Za razliku od prošle godine kada ni na jesen cijena nije padala ispod 3 KM, ove godine ona nije poznata. Ukoliko se tržišna logika bude podudarala s cijenom od ovo ljeta, a to je oko 1 KM po kilogramu, onda će se nezadovoljstvo zasigurno nastaviti, te će sve više smilje završavati pod zemljom.