Home Društvo BOSANSKI MEDIJI SVIRAJU SEBASTIANU: Javna je stvar da na Balkanu doista ženama...

BOSANSKI MEDIJI SVIRAJU SEBASTIANU: Javna je stvar da na Balkanu doista ženama plaćaju da hodaju pokrivene

SHARE

Ne radi se tu o nekom hiru. Nego o poruci “čiji je to grad”, pojasnio je danas u obraćanju u živo, Sebastian Kurz svoju jučerašnju izjavu, nakon što je Islamska zajednica u BIH utvrdila da on laže.

Oni znaju da taj način oblačenja neke druge kulture i neke drugačije načine življenja tjera na razmišljanje o iseljavanju ili asimiliaciji, a sve u svjetlu porasta radikalizma u svijetu. Dakle neki centri, žele iskoristiti potpuno razumljivi strah od terorizma, kako bi promijenili etničke i kulturološke slike tih gradova.

Javna je stvar, i to već jedno desetljeće i više da se  u Sarajevu i Prištini   ženama  plaća 200 ili 300 eura mjesečno da pokrivene izlaze na ulicu, kako bi unijele neku vrstu poruke, možda i straha, ne samo nemuslimanima nego i balkanskim muslimanima, onima koji godinama žive građansku, sekularnu kulturu i istovremeno svoj mirni religijski život, europsku kulturu življena. Ta poruka je u prvom redu upućena balkanskim muslimanima. A tek onda svim ostalima, da se isčitati iz stajališta Sebastijana Kurza kojeg je objavio jučer.

S ovom tezom slažu se i mnogi sociolozi iz BIH i regije.

Kurz je naglasio da bi se morao ubrzati pristupni proces zemalja zapadnog Balkana u EU, kako bi se upravo ovakvi utjecaji makli s ovih budućih članica EU.

EU, iako je trenutno potresena događajima kao što su Brexit, migrantska kriza ili terorizam, ne smije ispustiti iz vida zapadni Balkan – upozorio je Kurz, prenose austrijski mediji.

Zbog toga, dodao je on, tim zemljama se mora ponuditi vjerodostojna europska perspektiva.