Home Društvo Meteorolozi već najavljuju novi toplinski val; Evo kada se vraćaju velike vrućine

Meteorolozi već najavljuju novi toplinski val; Evo kada se vraćaju velike vrućine

SHARE

U nastavku će tjedna, uz pretežno sunčano vrijeme, temperatura zraka ponovno porasti, pa će već od četvrtka ponovno biti većinom vruće, za vikend i početkom novoga tjedna opet ponegdje i vrlo vruće, vrlo vjerojatno uz još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje, javlja HRT.

Svježina poput jutrošnje u većini Hrvatske nije zabilježena u posljednja dva mjeseca, često još i dulje, još od 9. lipnja, pri čemu je na meteorološkoj postaji DHMZ-a na splitskom Marjanu prekinut niz od do jutros čak 63 uzastopna dana s toplim noćima, tijekom kojih se temperatura zraka nije spuštala ispod 20,0 °C.

To je rekordno dugi niz u istom vremenskom razdoblju, a dulji bilo kada u godini, prema trenutačno dostupnim podacima, na Marjanu je zabilježen samo jednom, od 20. lipnja do 31. kolovoza 1950. godine!?

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u srijedu će prevladavati sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu, zatim samo sporadičnu umjerenu naoblaku. Puhat će povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša dnevna između 25 i 27 °C.

Podjednako relativno svježe bit će i u središnjoj Hrvatskoj, premda uz pretežno sunčano vrijeme s uglavnom slabim vjetrom. Ujutro će ponovno ponegdje biti kratkotrajne magle.

U gorskim krajevima djelomice sunčano. Jutro razmjerno svježe, gdjegod uz maglu ili sumaglicu. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, u noći i ujutro uz mjestimice umjerena i jaka buru. Najniža temperatura zraka od 6 do 10 °C, uz more 15 do 20 °C, a najviša između 24 i 27 °C, uz more 27 do 29 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vrlo toplo, mjestimice i vruće. Uz obalu ujutro mjestimice umjerena bura, tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 13 do 15 °C, uz more između 17 i 21 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

Podjednaki vremenski uvjeti bit će i na jugu Hrvatske – sunčano i vrlo toplo, mjestimice i vruće. Vjetar povremeno umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Najniža temperatura od 19 do 21 °C, a najviša dnevna između 28 i 31 °C.

Idućih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i sve toplije. U petak i subotu u zapadnim krajevima ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova. Jutra će i dalje biti razmjerno svježa, ponegdje s kratkotrajnom maglom. Dnevna temperatura uglavnom viša od 30 °C pa će do kraja tjedna ponovno biti vruće, mjestimice vjerojatno i vrlo vruće.

I na moru u nastavku tjedna većinom sunčano te vrlo toplo i vruće. Vjetar uglavnom slab, ujutro burin, zatim maestral.