Home Društvo Otkrijte koje su najopasnije zemlje svijeta za mlade ljude i kako u...

Otkrijte koje su najopasnije zemlje svijeta za mlade ljude i kako u tom pogledu kotira Hrvatska

SHARE

Najčešći uzroci preranog gašenja mladih života diljem svijeta su prometne nesreće. Uz njih, nasilje te bolesti, među glavnim su uzročnicima smrtnosti mladih ljudi, koji se tretiraju mladima od 15 do 29 godine.

Pokazalo je to istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a iz kojeg detalje donosi The Guardian.

Sierra Leone opasnija i od Sirije

Tako se pokazalo kako je najopasnija zemlja za mlade ljude u svijetu Sierra Leone, gdje je 2015. preminula svaka 150 mlada osoba. Na sto tisuća mladih osoba, godišnje ih strada čak 671, što je znatno više nego i u ratom razorenoj Siriji, gdje ih u godinu dana strada 579.

Od najopasnijih deset država na listi, samo se Sirija na drugom mjestu, ne nalazi u Africi. Sve ostale su na Crnom kontinentu, a od trećeg do desetog mjesta poslagane su ovim redoslijedom – Obala Bjelokosti, Srednjoafrička Republika, Nigerija Čad, Angola, Južni Sudan, Mozambik te Somalija.

Nominalno najveći broj smrtno stradalih mladih osoba u promatranoj 2015. godini imala je Indija, dok je na prethodnoj listi navedena Nigerija, na drugom mjestu s čak 235.000 umrlih osoba od 15 do 29 godina.

Najsigurniji Cipar, a Hrvatska dijeli 21. mjesto sa susjedima

Kada je riječ o drugoj krajnosti, među 184 ovim istraživanjem obuhvaćene zemlje, najsigurniji je Cipar, gdje na 100.000 mladih osoba, godišnje premine njih samo 21.

Iza Cipra na listi najsigurnijih zemlja svijeta nalaze se Luksemburg, Španjolska, Malta, Danska, Nizozemska, Island, Italija, Švicarska i Njemačka.

Primjećujete da je svih deset najsigurnijih zemalja svijeta smješteno u Europi. Najslabije plasirana europska zemlja na ovoj ljestvici Svjetske zdravstvene organizacije je Turska, koja se doduše puno većim dijelom teritorija nalazi u Aziji. U Turskoj je u 2015. stradalo 109 mladih osoba na njih 100.000.

Hrvatska u ovom pogledu dijeli 21. mjesto s dvije susjedne države – Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, gdje na 100.000 mladih godišnje premine njih 40. Kako se obožavamo uspoređivati sa susjedima, dodajmo onda i to da su na listi nešto ispred nas Mađari (39 preminulih na 100.000) te Slovenci (38 preminulih mladih na 100.000).

Najčešći uzrok smrti mladih osoba diljem svijeta su prometne nesreće. Prema procjenama WHO-a, u 2015. godini poginulo je oko 350.000 mladih od ozljeda zadobivenih u prometnim nesrećama. Sljedeći najčešći uzrok smrtnosti mladih su samoubojstva. WHO procjenjuje da je 220.000 mladih diljem svijeta uzelo sebi život u 2015.