Home Zanimljivosti Nakon prejedanja: 24-satni SOS plan oporavka koji vraća tijelo u normalu

Nakon prejedanja: 24-satni SOS plan oporavka koji vraća tijelo u normalu

SHARE

Prekomjerno ste uživali u ukusnoj hrani, ali se zbog toga osjećate napuhnuto i ne znate kako sanirati nastalu “štetu”? Pomoći će vam nekoliko jednostavnih savjeta

Nema ništa loše u tome da se ponekad počastimo i bez razmišljanja uživamo u omiljenoj hrani. Međutim, u takvim situacijama lako je pretjerati, a nakon što to i napravimo obično se fizički osjećamo loše.

Velika količina masne, slane i slatke strane stvorit će probleme našem želucu koji sve to mora probaviti, a patit će i ostatak probavnog sustava. Zato je najbolje nakon prejedanja krenuti u saniranje nastale “štete” kako bi se organizam što prije oporavio.

Situaciju će olakšati 24-satni plan prehrane i aktivnosti koji moramo odraditi nakon prejedanja, a detalje o ovom planu pročitajte u nastavku.

VEČER NAKON PREJEDANJA

1. Šetnja od 15 minuta. Izađite iz svog doma i šećite 15-ak minuta. Istraživanja su dokazala da kratka šetnja nakon obroka smanjuje razinu šećera u krvi te pomaže metabolizmu da ubrza proces probave koji se zbog velikog unosa masnoća i drugih tvari može zaustaviti.

2. Dodatan unos tekućine. Prije spavanja treba popiti nekoliko čaša vode kako biste hidratizirali organizam i smanjili osjećaj nadutosti. Dobar izbor prije spavanja je i napitak od đumbira za umirivanje želuca koji je puno naporno “radio”.

JUTRO NAKON PREJEDANJA

Naspavajte se. To ne znači da cijelo jutro trebate provesti u krevetu, nego bi bilo dobro da tijekom noći odradite preporučenih 7 do 9 sati sna.

Bez adekvatnog sna bez sumnje ćete se osjećati loše nakon prejedanja, a zbog toga biste odmah nakon ustajanja mogli posegnuti za uobičajenim jutarnjim podizačima energije bez velikih nutritivnih vrijednosti. Za doručak možete pojesti zobenu kašu s dodatkom voća po izboru ili pak napraviti ukusan smoothie koji smanjuje nadutost.

PODNE NAKON PREJEDANJA

Nemojte izbjegavati hranu u potpunosti jer ni to nije dobro za organizam. Umjesto toga pojedite ručak baziran na zdravim proteinima i povrću. Riba ili piletina s dodatkom ukusne salate od rukole ili pak grčke salate sjajan je izbor. Jednostavna i hranjiva salata od kvinoje i slatkog krumpira može funkcionirati i kao samostalan obrok.

Nemojte zaboraviti na unos tekućine. Tijekom dana obavezno konzumirajte barem 2 litre vode, a možete se osvježiti ukusnim i ljekovitim ledenim čajem.

DRUGA VEČER NAKON PREJEDANJA

Večeru bazirajte isključivo na povrću i cjelovitim žitaricama. Kalorije koje konzumiramo prije spavanja organizam u tijelu pohranjuje u obliku masti, za razliku od kalorija unesenih tijekom dana. Stoga je bolje izbjegavati jako kalorične namirnice. Opet popijte nekoliko čaša vode kako biste ubrzali probavu.