Home Kultura Ivan Barać je proputovao svijetom u narodnoj nošnji, danas ih izrađuje s...

Ivan Barać je proputovao svijetom u narodnoj nošnji, danas ih izrađuje s najzahtjevnijim detaljima

SHARE

Ako želite saznati sve o starim narodnim običajima Hercegovine, o starim narodnim nošnjama, o načinu njihove izrade kroz povijest i sada onda morate svakako upoznati ovog momka, On je Ivan Barać, po zvanju profesor razredne nastave ali po zanimanju istraživač etnologije Hrvata u BiH. Da, točno tako Ivan nije diplomirani stručnjak za etnologiju međutim njegovo znanje u ovoj oblasti je doista impozantno i veliko, piše ABCportal.info.

Počinjemo naš razgovor u njegovoj obiteljskoj kući u Podglavici, zaseoku u Župi Rasno (Š.Brijeg) gdje se odmah dalo primijetiti da pred sobom imamo živu enciklopediju punu znanja kad su u pitanju stara vremena i stari običaji u Hercegovini. Ivan je vrsni folklorist koji je sa svojim prijateljima iz HKUD-a Hercegovac proputovao svijetom. Plesač je i diplar u ovom društvu čiji je član još iz dana osnovne škole…

Sve je krenulo još u osnovnoj školi kad sam počeo dolaziti na probe ‘Hercegovca’. Od tih dana do danas ja sam naučio puno toga iz oblasti folklora, od plesa do sviranja tradicionalnih narodnih glazbala ali jedna me oblast iz svega toga najviše privlačila jer sam davno shvatio da smo totalno deficitarni po pitanju izrade izvornih starih nošnji Hrvata Hercegovine pa sam tako iz dana u dan skupljao informacije kako su nastajali svi ti komadi nošnje koja se nosila u davna vremena. Mogu vam reći da nema starice u Hercegovini, kroz šalu kaže Ivan, koju nisam posjetio u želji i namjeri da saznam bar još jedan novi detalj u izradi narodne nošnje. Zanimalo me sve od boja na vezovima do načina same izrade. Zadivila me sva ta tehnika za koju mogu reći, s obzirom da je naravno bila rukotvorina, da je jedno savršenstvo ljepote i kvalitete.- kroz razgovor priča ivan novinaru ABCpoortala.

Pitali smo ga kako Hercegovina stoji danas po pitanju očuvanja i starih običaja ali i stare narodne nošnje?

Folklor je uznapredovao na našem području i mladi su dosta podučeni po pitanju starih pjesama, kola i slično. Danas ima i nekoliko osoba koje mogu pristojno srediti narodne nošnje za sva ta naša društva, no međutim što se tiče same srži izvornosti izrade istih nismo baš na visokom nivou. To je zapravo ono što mene zanima, recimo naprimjer mene zanima zašto imamo različite boje vezenja na različitim dijelovima odjeće u pojedinim našim djelovima Hercegovine. Sve ima svoje objašnjenje i pobornik sam tog da upravo idemo tim smjerom, izgled nošnje je svakako sličan i u Širokom i u Posušju, Grudama ili Ljubuškom ali detalji se razlikuju- pokušava nam objasniti na par komada odjeće koje sam izrađuje.

Zanimalo nas je je li teško izrađivati narodnu nošnju ?
-Jeste, teško je ali ljubav prema narodnoj nošnji vuče naprijed i ukoliko imate vremena nije problem, Teško je doći do materijala za izradu i nema baš nekog osobitog sluha kod onih koji mogu pomoći da se taj stari način izrade ne zaboravi i nestane. Puno sam tih starih komada odjeće pronašao po našim selima što ima veliku važnost gdje mogu proučiti način na koji je nastala. Kroz povijest smo na ovom području imali vrsne majstore izrade a onda je dolaskom Austrougarske i dolaskom duhana u ove krajeve sve počelo padati u zaborav jer su ljudi bili okupirani poslovima oko duhana i bilo je sve manje vremena za izradu nošnji-kazao nam je ovaj mladi zaljubljenik.

Na kraju razgovor saznajemo da je Ivan redovni sudionik raznih seminara folklora u Hrvata s obje strane granice, a u Republici Hrvatskoj će već na sljedećem seminaru imati ulogu predavača baš iz oblasti izrade narodnih nošnji hercegovačkih Hrvata.

Napuštamo Ivana puni dojmova o njegovom opširnom znanju u želji da njegov istraživački rad u ovoj važnoj kulturnoj oblasti primijete oni koji dodjeljuju nagrade i priznanja zaslužnima. Ivan je svakako zaslužio takvo nešto!

PIŠE I FOTO Ivan RAMIĆ | ABCportal.info