Home Društvo VIDEO iz središta vatrene stihije na Čvrsnici: Apokaliptični prizori i nadljudska borba...

VIDEO iz središta vatrene stihije na Čvrsnici: Apokaliptični prizori i nadljudska borba protiv vatrene stihije

SHARE

Velika požarna linija proteže se planinom Čvrsnica na području općine Posušje, a s požarom ogromnih razmjerna bore se deseci gasitelja iz cijele Hercegovine.

Požar na Čvrsnici iznad lokaliteta Bare na područja Parka prirode Blidinje tijekom petka je gasilo 40 gasitelja među kojima su bili vatrogasci iz Posušja, Širokog Brijega i Gruda, pripadnici gorskih službi spašavanja GSS Široki Brijeg, HGSS Posušje, GSS Grude te susjednih HGSS-ovaca iz Dalmacije kao i pripadnici Uprave za šume ŽZH i dragovoljci. U predvečerje su im se pridružili članovi HPD Prenj te 15 pripadnika Oružanih snaga BiH kao i dodatne ekipe iz GSS Široki Brijeg.

 

Kako je potvrđeno za Bljesak.info, helikopter Oružanih snaga BiH trebao bi pomagati u gašenju požara od subote ujutro.

Ranije je zatraženo djelovanje kanadera iz Hrvatske, međutim Uprava civilne zaštite ŽZH još nije dobila povratnu informaciju.

Gasitelji se nadljudskim naporima i po izuzetno teškom terenu bore s vatrenom buktinjom te pokušavaju presjeći požarnu liniju i tako spriječiti širenje vatre prema vrhu Pločno i Jelinku.

Makadamska uska cesta, kojom se mogu probiti isključivo džipovi i namjenska vozila, jedino je moguće uporište za protupožarno djelovanje i sprječavanje širenja požara u dubinu platoa Parka prirode Blidinje, šumskog kompleksa u Masnoj Luci, te stambenih objekata na području Bara.

Osim teškog terena, vatrogascima gašenje otežava nedostatak opreme, ali i ljudstva, a i mi smo bili iznenađeni kada smo nasred Čvrsnice ugledali muzejski primjer vatrogasnog Deutza.

Hercegovačke vatrogasce očiti nedostatak opreme nije omeo pri obavljaju svog teškog posla te su izuzetnim naporima i na izmaku snaga uspjeli u predvečerje donekle kontrolirati požar. Kako su za Bljesak.info kazali posuški vatrogasci, optimistični su po pitanju večeri, no opreza nikada dosta, a samo jedno pojačanje vjetra može ”prebaciti” vatru na drugo mjesto i dodatno otežati posao gasiteljima.

Vjetar je tijekom dana stvarao dosta problema i u nekim trenucima iznenadno pojačavao vatru, a gust dim se nadvijao južno od Čvrsnice. Na najkritičnijim mjestima dim je bio toliko gust da je vidljivost bila skoro pa nikakva, a disanje veoma otežano dok su visoke temperature i dim ”izjele” oči.

Reporteri portala Bljesak.info uspjeli su se probiti džipom na Čvrsnicu te su zabilježili dramatične trenutke, nadljudsku borbu s vatrenom stihijom, ali i apokaliptične prizore s dijela Čvrsnice kojom je ”protutnjala” vatra.

Tijekom našeg uspona po izuzetno teškoj makadamskoj cesti, vatra nam je u nekoliko navrata doslovno gorjela tik do vrata automobila, no povratka u takvim trenucima nema jer je cesta je jednostavno preuska da bi se uspjeli okrenuti na njoj te ste primorani tražiti prvo proširenje.

Nakon provedenog vremena na najkritičnijem mjestu s vatrogascima, nastavili smo uspon Čvrsnicom te smo u konačnici, srećući gasitelje putem, uspjeli doći na sami vrh planine Čvrsnice – Pločno koji se nalazi na 2.228 metara nadmorske visine koji za sada još nije ugrožen.


(KLIKNI na fotografiju za veći prikaz)

Zabilježivši dronom kadrove požara s Pločnog, krenuli smo se spuštati prema prema središtu požara gdje smo tom prilikom zabilježili dolazak vojnika te novih ekipa GSS-a i planinara. Tijekom večeri neki gasitelji su se vratili u svoje baze dok je određen broj njih ostao na Čvrsnici gdje su dežurali cijelu noć iščekujući dolazak dugoočekivanog helikoptera OS BiH.

Gasitelji se sigurno neće predati te će se i dalje, ako treba i danima, boriti kako bi obranili ostatak Parka prirode Blidinje odnosno planinu Čvrsnicu.

izvor: bljesak.info