Home Vijesti Nesvakidašnji incident u splitskom trgovačkom centru: dječaka umalo ‘usisale’ pokretne stepenice

Nesvakidašnji incident u splitskom trgovačkom centru: dječaka umalo ‘usisale’ pokretne stepenice

SHARE

Da pokretne stepenice mogu biti opasne svjedoči i primjeri koji se večeras dogodio u jednom splitskom trgovačkom centru. Naime, kako nam prepričavaju očevici događaja, dječak je mirno stajao kada mu je odjednom zapela tenisica na kraju pokretnih stepenica i one su mu počele svom silom povlačiti – ‘gutati’ nogu. Dječak je u panici izvukao nogu iz tenisice i skočio na sigurno, dok je jedna osoba pritisnula dugme za hitne slučajeve i zaustavila stepenice.

Ako pogledamo primjere u svijetu, dječak je dobro i prošao jer pokretne stepenice su često uzrokovale i teške ozljede kod ljudi, posebno kod djece.

Prema navodima portala Roditeljstvo.com, prije nego što dođete na stepenice provjerite jesu li djeci dobro vezane vezice, šalovi, dakle svi oni djelovi koje stepenice mogu ‘usisati’.

– Pokretne stepenice su jedan od vodećih uzroka povreda u trgovačkim centrima. Nažalost, samo oko 2.000 djece, najčešće mlađih od pet godina, se ozlijede na pokretnim stepenicama samo u SAD-svake godine. Većina povreda nastane usljed pada, dok se ostale javljaju kada dječje ruke, noge, ili odjeća ostanu zaglavljeni u pokretnim djelovima stepenica. Neke povrede su minorne (posjekotine i modrice od pada), međutim ozljede prouzrokovane zaglavljivanjem odjeće ili dijelova tijela ponekad imaju vrlo ozbiljne posljedice. Mala djeca vrlo često znaju nasloniti glavu na ruku koja je na pokretnoj traci, što zbog projektnog rješenja stepenica može biti izuzetno opasno.

Naučite djecu da budu okrenuti prema naprijed, da jednom rukom drže roditelja (ili drugu odraslu osobu koja je u pratnji) za ruku, te da stoje mirno i daleko od ruba. Ako ste u krenuli u kupovinu sa dječjim kolicima uvijek koristite lift umjesto pokretnih stepenica. Ne dozvolite djetetu da se samostalno naslanja na rukohvat. Provjerite gdje se nalazi dugme za hitne slučajeve (zaustavljanje). Obično se nalazi u dnu, a ponekad i uz same stepenice – navodi portal Roditeljstvo.

Valja napomenuti kako trgovački centar u kojem se dogodio incident nije odgovoran zbog nastale situacije, naime standard u gradnji pokretnih stepenica je svugdje isti, a nesreće se događaju. No, sve u svemu bolje se na katove (posebno s djecom) penjati na staromodan način – pješke. Em ste sigurniji, em trošite više kalorija.