Home Društvo Požari se ne mogu gasiti ”polivačama”, BiH zbog Hercegovine mora kupiti vatrogasne...

Požari se ne mogu gasiti ”polivačama”, BiH zbog Hercegovine mora kupiti vatrogasne letjelice

SHARE

Svjedoci smo da su ovog ljeta požari uzeli maha kao nikada do sada. Kako kažu oni koji vode razne statističke podatke ova godina je po pitanju požara najgora u posljednjih dvadesetak godina.

Područje Dalmacije a odmah potom i Hercegovine je u široj regiji najizloženije razornim ljetnim požarima koji znaju trajati danima i tjednima. Gori na sve strane i taman kad vatrogasci nadljudskim naporima uspiju pogasiti jedan požar ne treba dugo čekati da se rasplamsa novi.

Piromani u svojem psiho ludilu pale sve živo oko sebe ne obazirući se na moguće posljedice koje mogu biti i jesu katastrofalne, piše ABCportal.info.

Svjedoci smo također da je i Hercegovina postala također zanimljiva piromanska destinacija te je sve više većih požara gdje se trebalo intervenirati sofisticiranijom opremom kako bi se spasile ugrožene kuće.

Tako su hrvatski kanaderi spasili kuće u Radišićima kod Ljubuškog koje bi sigurno planule bez njihove intervencije. I na drugim mjestima je bilo teško od Trebinja, Mostara, Čapljine, planinskog područja Čvrsnice do grudske općine.

U svim tim požarima iako slabo opremljeni samo su vatrogasci i mještani pojedinih mjesta svojim nadljudskim naporima uspijevali zaustaviti daljnje širenje požara.

Za razliku od Republike Hrvatske koja ima eskadrilu kanadera koja se pokazala uspješnom u svim tim borbama protiv požara, Bosna i Hercegovina skoro da nema ništa što bi efikasnije moglo poslužiti u suzbijanju razbuktalih požara.

S obzirom da će požari sve više uzimati maha i sljedeću godinu, bh vlasti bi trebale dobro razmisliti na koji način doći do protupožarnih letjelica koje mogu nositi i ispuštati veću količinu vode. Potreba za takvim nečim je vidljivo izražena i ovih dana dok vatra gori na svim stranama Hercegovine.

Pošto je BiH vrlo složena državna zajednica a požari bukte dosta dalje od Sarajeva ipak se ne bi smjelo dogoditi da se ovo vrlo važno pitanje koje će sigurno i dalje ugrožavati i prijetiti Hercegovini, ispolitizira kao i mnoga druga važna pitanja u ovoj zemlji.

Požari se ne mogu gasiti kantama koje u ovim krajevima zovemo ‘polivače’, niti starim vatrogasnim cisternama. Problem se pojavio, požari su tu i oni su postali ljetna svakodnevnica i vlasti moraju naći odgovor i rješenja za ovo pitanje. Ne treba oklijevati i misliti da se ovakvo nešto neće ponoviti.