Home Politika “Pogriješio sam kad sam rekao da je Aleksandar Vučić idiot – on...

“Pogriješio sam kad sam rekao da je Aleksandar Vučić idiot – on je nešto sasvim drugačije”

SHARE

DEJAN ANASTASIJEVIČ u nedavnom članku za Balkan Insight objašnjava zašto je pogriješio kada je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u članku nazvao idiotom. U nastavku prenosimo dijelove njegovog novog članka.

“Jako sam pogriješio prošli tjedan kad sam srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića nazvao idiotom. Zbog toga mi je žao i iskreno se ispričavam.

Objasnit ću vam što se dogodilo. Prošli je četvrtak Vučić ugostio skupinu hrvatske djece koja su sudjelovala na ljetnom kampu u Srbiji. Sedmogodišnjem Tinu iz Rijeke govorio je o Beogradu i ispričao mu kako je ljepši od bilo kojeg drugog grada na prostoru bivše Jugoslavije, gotovo tri puta veći od Zagreba, a pet puta veći od Sarajeva. Napomenuo mu je da bi trebao voljeti Beograd barem onoliko koliko i Rijeku. Ukorio ga je jer navija za lokalni nogometni klub koji se isto zove Rijeka i savjetovao mu da radije odabere neki bolji, iz Beograda, poput Crvene zvezde ili Partizana.

Iako obično ne gajim osjećaje oko srpske politike, bio sam bijesan i pitao se kakva to odrasla osoba javno grdi dijete, još k tome gosta, jer voli rodni grad i navija za mali klub. Na Facebooku sam, uz Vučićev citat, objavio da to radi idiot”.

Neprikladan opis

“No, onda sam se smirio i počeo razmišljati – jer ipak radim javni posao, pa moram paziti na odabir riječi. Uzeo sam rječnik Merriam-Webster i u njemu pronašao da je jedno od značenja riječi idiot osoba s jakom mentalnom retardacijom. Vučića tako ne mogu nazvati, jer vrijeđam i njega i ljude koji pate od toga poremećaja, pa se moram još jednom ispričati.

Ipak, ta riječ ima i drugo značenje: šašava, glupa, neuka osoba. Ni to mu ne pristaje. Upoznao sam ga nekoliko puta i definitivno nije ni lud, ni glup, jer inače ne bi mogao postati najmoćnija osoba u Srbiji u samo nekoliko godina. Nije ni neobrazovan, što je pokazao majstorskim poznavanjem veličina Beograda, Zagreba, Sarajeva i Rijeke.

Sav očajan, okrenuo sam se etimologiji. Možda će podrijetlo te riječi moći opravdati to što sam je ovdje upotrijebio. U grčkoj je riječ idiōtēs označavala privatnu osobu, daleko od očiju javnosti, pa je otuda poteklo značenje “normalni čovjek” i kasnije “neuki čovjek”, jer većina Grka nije bila posebno obrazovana.

To je posve suprotno Vučiću. Oko njega nema ništa privatno – hvali se 20-satnim radnim danima bez praznika, a navodno rijetko ide i na zahod. Prema časopisu Crta, koji prati politička zbivanja, pojavio se na 60 naslovnica tiskanih medija u Srbiji, koji ga uvijek opisuju u pozitivnom svjetlu. Sveprisutan je, a hvale ga i sportski menadžeri Zvezdana Terzića iz Crvene zvezde”.

Ispravan naziv

“Zato ponavljam: pogriješio sam. Predsjednik Vučić nije idiot. Ta mu riječ uopće ne pristaje.

Jedna mi se druga riječ mota po glavi koja vjerojatno točnije opisuje, ali bojim se da je ne mogu ovdje upotrijebiti. To je dio ljudske anatomije koji spominje lik Clinta Eastwooda u jednom od filmova o “Prljavom Harryju”, u vezi s mišljenjima.

Svi ga imamo. I smrdi”, zaključuje Anastasijevič.