Home Društvo TUŽNA OBLJETNICA: Princeza Diana poginula je u Parizu prije točno 20 godina

TUŽNA OBLJETNICA: Princeza Diana poginula je u Parizu prije točno 20 godina

SHARE

Princeza Diana poginula je u Parizu prije točno 20 godina. Lijepa Diana rođena je u aristokratskoj obitelji, a od djetinjstva je pripremana na drugačiji život… U početku plaha i uplašena, Diana je nadišla granice kraljevske obitelji.

Današnji dan britanski prinčevi William i Harry provest će bez pompe, u privatnosti Kensingtonske palače, gdje su s majkom proveli djetinjstvo. Obilježava se, naime, 20 godina otkako je princeza Diana tragično poginula u prometnoj nesreći u Parizu. Bio je to dan kada je cijeli svijet nakratko utihnuo, odavajući počast miljenici, princezi iz naroda, voljenoj humanitarki Diani.

Princeza Diana (Foto: Getty)

A Diana je otpočetka znala da njezin životni put neće biti ni sličan onom kakav žive njezine vršnjakinje. Rođena 01. srpnja 1961. godine u aristokratskoj obitelji, Diana je od malih nogu pripremana na život u visokom društvu. Tako je 1978. godine u Švicarskoj boravila u posebnoj ustanovi namijenjenoj mladim ženama iz visokog društva, a sve kako bi se naučila ponašati kao dama. Ubrzo joj je to znanje dobro došlo. Naime, sa svega 16 godina upoznaje princa Charlesa, koji ju je vrlo brzo zaprosio.

Princ Charles i princeza Diana (FOTO: Getty)

Bilo joj je tek 20 godina kada se za njega udala. Charlesu se žurilo pronaći suprugu i dobiti nasljednike pa je Diana već iduće godine rodila princa Williama. Dobili su nakon toga i princa Harryja, a britanska javnost je slavila i pratila svaki korak lijepe princeze. Ipak, ona je tiho patila, boreći se s depresijom i bulimijom. Veliku ulogu u njenim bolestima imao je princ Charles i njegovo ponašanje tijekom braka. Volio je Camillu Parker Bowles, a Diana je toga bila bolno svijesna. Da se rastaju, objavili su 1992. godine, a tek 1996. razvod je bio finaliziran, Diani oduzete sve kraljevske titule.

Princeza Diana i princ Charles (Foto: AFP)

Britanska javnost u tuzi se okrenula protiv kraljevske obitelji, prozivajući ih za neprimjerenu reakciju. Mediji su Dianu prozvali sveticom, a milijuni cvijetova ostavljeni su pred Kensingtonskom palačom. Pogreb je na televiziji pratilo 2,5 milijardi ljudi, a od Diane su se oprostili uglednici iz cijelog svijeta. Najteže je bilo gledati njene maloljetne sinove kako hodaju šutke, iza lijesa, govoreći majci posljednje zbogom. S njenom smrti, priznali su nedavno, nisu se dugo mogli nositi.

Princeza Diana (FOTO: Getty)

A upravo su oni njeno veliko naslijeđe. Na puno načina princeza Diana promijenila je britansku kraljevsku obitelj. Modernizirala ih je, približila narodu, nemoćnima, potlačenima… Veliki trud uložila je u odgoj prinčeva, koji danas itekako pokazuju kakvim ih je vrijednostima majka naučila. Svakog dana im je govorila da ih voli, hraneći ih beskonačnom ljubavlju. Nije hranila samo svoju djecu, širila je princeza ljubav diljem svijeta – dajući pozornost onima kojima je zaista najpotrebnija. I zato nikad neće biti zaboravljena.