Home Društvo Mamić napustio sudnicu: “Hoćete krvi moje, džigerice moje?”

Mamić napustio sudnicu: “Hoćete krvi moje, džigerice moje?”

SHARE

Pod opsadom policije danas je Županijski sud u Osijeku, gdje je nastavljeno suđenje braći Mamić, a svjedoči nogometaš Liverpoola Dejan Lovren. Na sigurnost Zdravka Mamića, na kojega su nepoznati napadači pucali nedavno kod Tomislavgrada, na sudskom hodniku i u samoj sudnici paze i “domaći” pravosudni, ali i policajci koji su stigli iz Zagreba. Pojačano osiguranje na osječkom sudu bilo je i ranije, zbog napada na Zdravka Mamića lanjskog svibnja u Splitu. Jake snage osiguranja prate danas, razumljivo je stoga, svaki njegov korak na sudu.

10.50 – Razlika o aneksu potpisanome 2007. i 2009. bila je u tome što se isplata trebala izvršiti na moj račun u Hrvatskoj. U to vrijeme nisam imao otvoren račun u inozemstvu – dodao je.

– Zbog čega je onda 2007. pisalo da će novac biti isplaćen u inozemstvu, kad niste imali otvoren račun? – pitao je Petković.

– To nije pitanje, to je manipuliranje svjedokom – reagirao je, pak, Zdravko Mamić.

– Ne znam, radilo se o potpisivanju ugovora za neki budući transfer – odgovorio je potom Lovren.

Tužitelj mu predočava aneks, kojim mu pripada pravo na polovicu transfera, i pita ga je li to onaj iz 2007. ili 2009.

– Radi se o aneksu potpisanome 2007. – kaže Lovren.

– A koji ste potpisali 2009.? – priupitao je sudac Darko Krušlin. Lovren počinje objašnjavati, a na to se diže Zdravko Mamić, kreće prema izlazu, a sudac ga odmah upućuje na hodnik.

– Jeste sad sretni svi, hoćete krvi moje, džigerice moje? Sramite se svi koliko Vas ima! – poručio je Mamić i nastavio vikati na sudskom hodniku.

10.40 – S 14 godina sam počeo trenirati nogomet u Dinamu. Prvi profesionalni ugovor o igranju za Dinamo sam potpisao 2007. Potpisao sam ga u klubu. Imao sam tada 17 godina – započeo je Lovren. Iako je tada imao 17 godina, roditelji taj profesionalni ugovor nisu supotpisali jer im, nastavio je, nisu rekli u Dinamu da to trebaju učiniti i roditelji.

Taj isti ugovor tada je potpisala, naveo je, i nekolicina drugih igrača, pa tako i Pokrivač, Tadić i Samir.

– Jeste li nakon toga potpisivali još kakav ugovor o profesionalnom igranju, ili je to bio jedini? – zapitao je tužitelj Tonči Petković.

– Sjećam se da sam dosta toga potpisivao, i nakon profesionalnog ugovora, sve do odlaska u Lyonnais, potpisao sam nekolicinu ugovora, čak i aneksa ugovora o povećanju plaće. Da, sigurno jesam – odgovorio je nogometaš.

– A jeste imali još neki ugovor o profesionalnom igranju? – priupitao je Petković.

– Potpisao sam ga 2007. Potpisivao sam druge anekse ugovore što se tiče povećanja plaće i o transferu – nastavio je svjedok.

– Jeste li kod sastavljanja profesionalnog ugovora postavljali kakve uvjete? – zanimalo je tužitelja.

– Mislim da nisam, ali sjećam se da sam imao početnu plaću 3000 eura bruto, s nekim bonusima. Financije je vodila moja majka Silva Lovren i ona je bila u pregovorima sa Zdravkom Mamićem. Ja sam bio zadovoljan u tom trenutku što sam imao. Ugovor je potpisao, od strane Dinama, Zdravko Mamić. Čim sam potpisao profesionalni ugovor, otišao sam na posudbu u NK Inter Zaprešić, tamo sam proveo sezonu i pol, a nakon toga sam se vratio u Dinamo – prisjetio se igrač.

– Pod kojim ste uvjetima potpisali Ugovor o profesionalnom igranju? – pitao je tužitelj.

– Sve je to vodila moja majka. Sjećam se da je imala razgovore sa Zdravkom Mamićem i znam da je dogovorila da mi se prizna i dogovori podjela transfera u visini 50 posto koji bi realizirali u drugi klub. Siguran sam da sam taj aneks potpisao daleko prije 2009., i to nekoliko dana nakon profesionalnog ugovora – ustvrdio je.

Tonči Petković na to traži na to da se Lovrenu predoči raniji iskaz iz istrage. U tom iskazu, pročitao je Petković, Lovren je iskazao kako je sporni aneks po kojem ima pravo na 50 posto transfernog obeštećenja potpisao “dva, tri mjeseca prije odlaska u Lyonnais”.

– Potpisao sam s Lyonnaisom ugovor o profesionalnom igranju u siječnju 2010., a ovaj aneks s Dinamo sam potpisao u rujnu ili listopadu 2009. Odnosno, sjećam se da sam tada nešto potpisao. Bio sam u rujnu 2009. od strane Marija Mamića bio obaviješten da se neki strani klubovi za mene zanimaju, Tottenham i Olympique Lyonnais i neki manji europski klub, čijeg se imena ne sjećam. Stoga sam odlučio tražiti povećanje plaće u Dinamu, i to sam tražio od Zdravka Mamića. Imao sam pravo na mjesečnu plaću od 6000 eura. S obzirom na to da sam vidio da se za mene interesiraju drugi klubovi, tražio sam da mi se plaća poveća na 250.000 eura godišnje, ali je Zdravko Mamić to odbio. Znao sam od prije da su neki igrači, čijih se imena sada ne mogu sjetiti, imali pravo na 50 posto transfernog obeštećenja, u slučaju prelaska u drugi klub, zatražio sam od Mamića da mi se da isto pravo, odnosno da mi se da 50 posto obeštećenja koje je u cijelosti trebalo pripasti Dinamu. Na to je Mamić pristao pa smo potpisali aneks temeljem kojeg sam stekao pravo na to. Bilo je to dva, tri mjeseca prije mog odlaska u Lyonnais – ispričao je Lovren u istrazi.

– Točno je da sam to izjavio. Tražili smo povećanje plaće na 250.000 eura, što je on odbio. Kada me Vlatka Peras pozvala, vezano za potpisivanje tog aneksa, ja sam ponovno potpisao taj aneks ugovora koji je već bio potpisan 2007., samo sa izmijenjenim tekstom. Vlatka Peras mi je objasnila da je to zato što je Zdravko Mamić zatražio da se isplata mog dijela obeštećenja isplati u Hrvatskoj – objasnio je danas Lovren.

10.08 – Odmah na početku glavne rasprave, sudac Darko Krušlin upozorava, ili kako je rekao, podsjeća Zdravka Mamića da će biti udaljen iz sudnice ne bude li se pridržavao reda. Na sud nije došao Zoran Mamić. Prvi svjedoči Dejan Lovren.

9.53 – Zdravko Mamić na štakama je došao na sud.

9.45 – Dejan Lovren stigao je na sud, a pritom nije propustio fotografirati se s jednim dječakom:

7.00 – Iako je ranjen u nogu, Mamić nije otkazao svoj dolazak na ročište u Osijeku, a za pretpostaviti je da nikako ne želi propustiti svjedočenje Dejana Lovrena, koji je uz igrača Luku Modrića, jedan od ključnih svjedoka. Zakonski gledano, ako se i ne pojavi, rasprava se može održati bez njega.

Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar optuženi su za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Predmet je optužnice, među ostalim, i Lovrenov transfer iz Dinama u Olympique Lyonnais. Lovrenu je isplaćeno 25,9 milijuna kuna transfernog obeštećenja na koje, stava je optužba, nije imao pravo. Aneks ugovora po kojemu polovica iznosa tog transfera pripada njemu, a polovica Dinamu, potpisan je, tereti se, početkom 2011., dakle godinu dana nakon što je on već stigao u Lyonnais. No, na spornom aneksu, navodi optužba, stoji lažni datum 9. siječnja 2007. Svih tako dobivenih 25,9 milijuna kuna nogometaš je, po optužnici, proslijedio Zoranu Mamiću, a ovaj je tim novcem zatvorio svoju raniju pozajmicu podignutu u klubu. Zoran Mamić je tako 24 milijuna kuna duga Dinamu, navodi USKOK, vratio – novcem Dinama.

Dejan Lovren na osječki je sud stigao i 14. lipnja, dan nakon svjedočenja Luke Modrića. No, još za vrijeme iskaza Lovrenova oca Saše, Zdravko Mamić je izazvao incident u sudnici i otkazao punomoć dotadašnjim braniteljima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću, izbačen je s rasprave koja je, zbog svega, i odgođena. Nogometaš, tako, nije ni došao na red za svjedočenje.