Home Crna kronika Nova telefonska prijevara: Ne odgovarajte na nepoznate brojeve

Nova telefonska prijevara: Ne odgovarajte na nepoznate brojeve

SHARE

Telefonske prijevare pojava su koja je prisutna već neko vrijeme, prevaranti su sve domišljatiji, a prijevare sve opasnije.

Strani mediji tako upozoravaju na novu opasnost – prijevaru koja funkcionira tako da vam poziv dođe s nepoznatog broja nakon čega glas s druge strane upita:“Can you hear me? (“Čuješ li me?”). Poanta je snimiti odgovor “da” kako bi ga mogli koristiti pri kupnji i financijskim transakcijama u tuđe ime, piše Tportal.

Ti takozvani glasovni potpisi upotrebljavaju se u kompanijama koje od klijenta traže potvrdu promjene računa ili novčanih transfera. Iako su kod nas rijetke, važno je imati na umu tu situaciju jer je pitanje vremena kada će se slični pokušaji pojaviti.

Kako izbjeći takve prijevare? Ne javljajte se na pozive koji stižu s nepoznatog broja. Javite li se i upita li vas netko gore navedeno ili nešto slično, odmah pitajte o čemu je riječ.

U postavkama telefona namjestite da se pozivi s nepoznatog broja automatski preusmjere na govornu poštu. Ne otkrivajte svoje podatke strancima, čak i kada tvrde da rade za kompaniju čije usluge koristite.