Home Društvo Alarm u Vrgoračkoj krajini: Škole bez učenika

Alarm u Vrgoračkoj krajini: Škole bez učenika

SHARE

Početak školske godine najbolji je pokazatelj demografskog kretanja u pojedinim sredinama, ako se po tome ova godina poznaje, on da se svi alarmi za uzbunu u Vrgoračkoj krajini trebaju odmah upliti, piše Slobodna Dalmacija.

Prema riječima ravnatelja OŠ Vrgorac, profesora Krešimira Kurana, u odnosu na prošlu školsku godinu izgubili su dva razreda, upisano je 47 učenika manje.

Ove godine upisali smo 51 prvašića, a prošle godine 77 prvašića. Od toga je njih 36 upisano u centralnoj školi u Vrgorcu, a ostalih 15 u drugim područnim školama. Zabrinjavajuće je što ni jednog prvašića nismo upisali u Podprologu, Kokorićima i Umčanima. Prošle godine nastavu smo počeli na razini škole sa 621 učenikom, a ove godine s 584 učenika, otkriva prof. Kuran za Slobodnu Dalmaciju.

Novinare je zanimalo otkud toliko rapidan pad broja učenika u samo jednoj godini i hoće li zbog toga doći do zatvaranja brojnih područnih škola koje po vrgoračkim selima uglavnmo broje pet-šest učenika.

“Jedan dio djece otišao je s roditeljima u Njemačku, demografska slika Vrgoračke krajine iz godine u godinu je sve lošija, a imamo skoro i za deset posto manji broj upisanih učenika iz susjedne Hercegovine. Zasad neće doći do zatvaranja područnih škola, mislim još dvije-tri godine. Imamo još nešto “akumulacije” učenika od ranije. Osim ako država ili ministarstvo ne donesu odluku da se ukidaju područne škole s četiri učenika. Manji broj učenika odmah se odrazio na broj zaposlenika, pored razredne nastave, počeli su nam se javljati viškovi i u predmetnoj nastavi, kazao je prof. Kuran.