Home Društvo FOTO: Svečano otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića u sklopu Dompesa

FOTO: Svečano otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića u sklopu Dompesa

SHARE

Dijelovi kompleksa ”Dompes – Kuće kruha i duha” otvoreni su u Mostaru. Pučku kuhinju fra Didaka Buntića u Dompesu svečano je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković.

Naime, radovi na Studentskom domu, Pučkoj kuhinji i Međunarodnom centru za dijalog Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla započeli su u siječnju 2015. godine. Dvije i pol godine fra Iko Skoko, kao voditelj projekta, neumorno je radio za ovaj dom i sada s ponosom može reći da su radovi gotovo završeni i da je Dompes konačno otvoren.

Znali smo da je ovaj projekt velik, ali nismo baš mogli predvidjeti da će ga ovako dobro ljudi prihvatiti i da će tako velikodušno darovati svoj dio novca, jer ima osoba koje su darovale možda i posljednju svoju marku“, naglašavao je fra Iko Skoko posljednjih dana, tjedana i mjeseci dok smo razgovarali o Dompesu, jednom od najvećih studentskih projekata u BiH u njenoj novijoj povijesti.

Pučka kuhinja fra Didaka Buntića otvorena je u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti.

Hrvatska potpora BiH je ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima“, kazao je Plenković, prenosi Fena. Po njegovim riječima, najvažnije je da Hrvatska na BiH prenosi svoje iskustva o europskom procesu i podupire reforme koje trebaju učiniti BiH učinkovitijom.

O izmjenama Izbornog zakona BiH, kazao je kako očekuje politički dogovor svih aktera i donošenje odgovarajućih propisa koji se odnose na Izborni zakon, koji bi izborni proces trebao učiniti učinkovitijim i pravednijim. „To je ono što je najvažnije i što Hrvati u BiH kao konstitutivan narod žele. Čini nam se i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Ono što želimo jest rješenje s kojim će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi ključni politički akteri. Na tom tragu ćemo pomoći te procese, ali ponavljam to je prije svega na institucijama i političkim strankama BiH“, kazao je hrvatski premijer.

Što se tiče financijske potpore projektima u BiH, Hrvatska je u proteklom razdoblju u tu svrhu izdvojila 3,2 milijuna kuna, a Plenković je najavio kako će se ta potpora i nastaviti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je hrvatskom premijeru na posjetu BiH, kazavši kako je on mnogo pomogao BiH da otvori svoj europski i euroatlantski  put i da BiH vodi ovako snažnu europsku politiku. „Ovo je jedno ohrabrenje za sve nas. Nadam se da mi danas, uz pomoć Republike Hrvatske, možemo osigurati život po mjeri čovjeka, da se ovdje ostane, živi i radi. Bez Hrvatske teško da bi bilo koji projekt poput Pučke kuhinje bio završen. Nadam se da će se to znati prepoznati od svih u BiH, a ne samo od hrvatskog naroda“, naglasio je Čović.

Projekt mostarskih franjevaca kojega vodi fra Iko Skoko – Dompes je višenamjenski kompleks u kojemu će biti smješteni dom za studente slabijeg imovinskog stanja, Pučka kuhinja koja je i otvorena te Međunarodni centar za dijalog, prenosi vecernji.ba.