Home Društvo Proslava blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije u Međugorju

Proslava blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije u Međugorju

SHARE

U petak 8. rujna slavimo blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa.

Svete mise su samo u župnoj crkvi u Međugorju u 7, 8, 11 i 18 sati.

Večernji molitveno-liturgijski program počinje u 17 sati molitvom krunice.

Toga dana neće biti organizirane molitve Križnog puta na Križevcu u 14 sati, navodi Medjugorje.hr.

Kako je i uobičajeno, prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe – ove godine 10. rujna – u župi Međugorje se slavi Uzvišenje sv. Križa.

Svete mise su u župnoj crkvi sv. Jakova u 7, 8, 12 i 18 sati, a svečana sv. misa je na Križevcu u 11 sati. Predslavit će je fra Antonio Šakota, župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. U filijalnim crkvama te nedjelje nema sv. misa.

Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe. Naime, potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom međugorski su župljani u čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., usprkos velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ. U njegovo su križište ugrađene relikvije Isusova križa dobivene iz Rima. Prva sveta misa na tom je mjestu slavljena 16. ožujka 1934. Toga je dana promijenjeno i ime brda – umjesto dotadašnjeg imena Šipovac, brdo se od tada zove Križevac.

Već u rujnu 1935. biskup fra Alojzije Mišić je odredio da se blagdan Uzvišenja sv. Križa u Međugorju slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, te da se tada na Križevcu slavi «pučka misa». Sve do 1981. bio je to blagdan međugorskih župljana i prijatelja iz okolnih mjesta, a od 1981. blagdan hodočasnika iz cijelog svijeta.