Home Društvo Smanjenje broja učenika u srednjoj Bosni mjeri se stotinama

Smanjenje broja učenika u srednjoj Bosni mjeri se stotinama

SHARE

Za razliku od prije dva desetljeća, kada je u osnovnim i srednjim škoalma na području Srednjobosanskog kantona, bilo više od 42.000 učenika, u ovu je školsku godinu upisana trideset i jedna tisuća. U odnosu na prošlu godinu, smanjenje se mjeri stotinama, što za sobom povlači i smanjenje broja uposlenih.

Nova školska godina sa sobom neumitno donosi i neumoljive statističke podatke o kontinuiranom smanjenju broja učenika, a time barem nakratko i istinu o nastavku trajnog odlaska iz ove zemlje. Prema službenim podacima smanjen je broj prvačića, ali i onih u višim razredima.

Daleko se smanjenje više vidi u starijim odjelima i tu je negdje od 400 do 600 učenika, mi ćemo tek vidjeti smanjenje učenika 1.10. kada je rok da se sva djeca upišu u školske knjige, rekla je Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK.

Jer, činjenica je, pred kojom službena politika zatvara oči, da su brojne obitelji, do početka školske godine, svoju bolju budućnost uspjele pronaći izvan ove zemlje. I kažu za razliku od ranijih godina, sada odlaze i oni koji su imali posao u javnim poduzećima. Smanjenje broja učenika, povlači za sobom i mogućnost manjeg broja uposlenih u školama, tvrde u ministarstvu, dok u sindikatu, ovaj problem vide drugačije.

U svakom slučaju će dovesti do smanjenja broja uposlenih ili ćemo morati prilagoditi pedagoške standarde, kada je broj učenika u pitanju u jednom odjelu, smatra ministrica Čerkez.

Prosvjetnih radnika odnosno ljudi koji izvodi nastavu nema viška, to svatko tko barata tim činjenicama, mora da počne od toga, što ima viška, ima viška škola. Zato što su bar jedna trećina škola izvan zakona i ne mogu biti pravni subjekti, rekao je Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata OŠ SBK, koje rade na bosanskom jeziku.

No, i pored činjenice da je za dva desetljeća, broj učenika u ovom kantonu, smanjen za 25%, u priču o primjeni postojećeg zakona, politika za sada ovdje ne ulazi. A učenici i dalje u većini škola uče uz tablu i kredu.