Home Zanimljivosti Što će se dogoditi vašem organizmu ako hodate 15 minuta na dan?

Što će se dogoditi vašem organizmu ako hodate 15 minuta na dan?

SHARE

Većina onih koji se odluče vježbati i promijeniti životne navike na bolje, odustanu od vježbanja u razdoblju od 90 dana. Je li zaista tako teško? Znanstvenici tvrde da nisu potrebne naporne vježbe i intenzivno vježbanje kako bismo sačuvali zdravlje, dapače, potrebno je tek 15 minuta šetanja na dan.

Nedavno istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da svakodnevna 15-minutna šetnja može produžiti naš život. Evo što će se dogoditi kada uvedete 15-minutnu šetnju u vašu svakodnevnicu…

Ojačat ćete kosti 

Osobama u tridesetim godinama počinju slabiti što može u kasnijim godinama dovesti do problema s kostima i raznih zdravstvenih problema. Svakodnevna šetnja ojačat će kosti i preventirati neke od štetnih posljedica slabljenja kostiju osoba u tridesetim godinama ili starijih.

Trošite kalorije 

Istraživanje Sveučilišta Tennessee pokazalo je da žene koje vježbaju imaju manje tjelesne masnoće nego osobe koje vježbaju intenzivnije. To je posebice naglašenije kod osoba dobne skupine od 40 do 66 godina.

Bolje raspoloženje 

Američko društvo psihologa provelo je istraživanje u kojem su sudjelovali studenti. Pokazalo se da su oni koji su šetali svaki dan bili bolje raspoloženi i imali pozitivniji stav o životu.

Kreativnost 

Osobe koje se bave poslovima koje zahtijevaju kreativnost, bit će produktivniji i kreativniji ako šeću. Upravo stoga se preporuča, posebice u trenucima gubitka inspiracije, malo šetnje kako bi se potaknula kreativnost i “raščistio mozak” za nove ideje.

Preventiva mentalnih bolesti 

Istraživanja su pokazala da se tijekom šetnje bolje povezuju razni dijelovi mozga te se na taj način smanjuje rizik od mentalnih bolesti u kasnijoj dobi.