Home Šport Tajna o Draženu Petroviću

Tajna o Draženu Petroviću

SHARE

Mirko Novosel postavio me za trenera juniorske reprezentacije bivše SFRJ kada sam imao samo 26 godina. To je bio najljepši poklon koji sam dobio

Bogdan Tanjević (70) simpatična je pojava u košarkaškom svijetu. Aktualni crnogorski izbornik poznat je ne samo po tome što je stručnjak trofejne karijere (bio je klupski i reprezentativni prvak Europe) i po tome što je jedan od najnačitanijih košarkaških trenera, nego i po tome što je strastveni i “neizlječivi” pušač. Nakon svake utakmice Boša se žuri zapaliti jednu i tek je onda spreman za obveze prema medijima.

Nažalost, u Cluju se nije uspio suzdržati do izlaska iz dvorane i cigaru je zapalio u svlačionici pa ga je Fiba kaznila s 1000 eura. Puno dugujem Mirku Tanjević je pušio u svlačionici nakon uvjerljive pobjede nad Mađarskom i to je nešto što je protiv pravila pa će Crnogorski košarkaški savez morati platiti tu kaznu. No, čak i ako Boša to bude morao sam platiti, kazna zasigurno neće promijeniti njegove navike. Uostalom, i naš razgovor s njim, njegov veći dio, odvio se na autobusnoj stanici ispred dvorane samo da bi Boša mogao zapaliti omiljenu cigaru.

A u tom razgovoru dotaknuli smo se Hrvata koji su na ovaj ili onaj način imali s njim doticaja, ili utjecaja na njegovu karijeru.

– Mirko Novosel postavio me za trenera juniorske reprezentacije bivše SFRJ kada sam imao samo 26 godina. To je bio najljepši poklon koji sam dobio i tom velikom čovjeku puno dugujem. Tanjević se rado sjeća i dvojice hrvatskih pokojnih košarkaških velikana, Dražena Petrovića i Krešimira Ćosića. – Dražena sam vodio na američku turneju 1981. kada je imao 17 godina. Otkrit ću vam jednu tajnu, gotovo sve sam bio dogovorio da ga dovedem u Trst, a trebalo se to zbiti one godine kada je otišao iz Cibone u Real.

No, umjesto da uđemo u A-1 talijansku ligu, mi smo ispali iz Druge lige. Za time jako žalim jer bili smo već dogovorili i iznos za četiri godine. I Draženovu bratu Aleksandru bio je izbornik, i to iste godine, premda se aktualni hrvatski izbornik toga ne sjeća. – Poručite mu da je ostario pa zato zaboravlja, a ja sam još mlad i ne zaboravljam ništa. Vodio sam ga 1981. na Univerzijadi u Bukureštu. Ovom čovjekoljupcu najveća sjeta u glasu osjeti se kada se sjeti Kreše Ćosića.