Home Društvo U SASTAVU HOS-a BILO JE I LJEVIČARA I DESNIČARA: Ovo su političari...

U SASTAVU HOS-a BILO JE I LJEVIČARA I DESNIČARA: Ovo su političari za koje nikad ne bi pomislili da su nosili odoru HOS-a

SHARE

Priči oko ploče s ustaškim pozdravom postavljene u spomen na 11 poginulih mladića ni približno se ne nazire kraj, a fotografija Marka Skeje s hitlerskim brčićima preplavila je sve hrvatske portale.

U redove HOS-a početkom agresije na Hrvatsku, uključile su se i neki današnji političari čije ime na prvu nikad ne bi povezali s aktualnim istupima sveprisutnog bivšeg ratnog zapovjednika IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, Splićanina Marka Skeje ili nekih drugih istaknutih HOS-ovaca.

Jedan od njih je i predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je u crnoj uniformi prošao je nekoliko ratišta, uključujući i zapadnoslavonsko.

– Tada se branila domovina od agresije kako je tko znao, mogao i htio. Moje ratovanje u sastavu HOS-a nije imalo nikakve veze s politikom nego isključivo s obrambenim ratom pa iako sam imao samo 20 godina potpuno sam uvažio Tuđmanov apel da paravojne postrojbe, oznaka “Za dom spremni” i crne uniforme samo štete Hrvatskoj i da mi nismo Hrvatska koja se veže na NDH nego na AVNOJ, ona Hrvatska koja je bila na pobjedničkoj strani, pa sam se priključio regularnoj Hrvatskoj vojsci – kazao je Beljak za Večernji list.

Tom prilikom je poručio “Hasanbegoviću, Bujancu i sličnima koji nisu bili u ratu, a sada se vole pozivati na HOS, da su zadnji koji imaju pravo raditi podjele jer ih nije bilo nigdje kada je bilo najpotrebnije”.

I osebujni Stipe Petrina je još u rujnu 1990. pristupio HSP-u i upisao se u HOS, pod čijim je oznakama ratovao u skradinskom zaleđu.

– Dobio sam oznake, traku i kapu koje nisam skidao ni kasnije kao zapovjednik voda u 113. brigadi, što se momcima dopalo pa ih se više od 70 posto upisalo u HSP i nosilo oznake HOS-a. Ne kažem da je HOS bio rosno cvijeće kao, uostalom, ni jedna vojska, ali treba riješiti pozdrav “za dom spremni” jednom zauvijek, treba ga se odreći od ‘41. do ‘45., ali ne smijemo zaboraviti da su ti momci ‘91. s tim pozdravom ginuli,  kazao je Petrina, prenosi Večernji.