Home Društvo DOMPES – Studentski dom za siromašne? 200 KM za sobu, režije i...

DOMPES – Studentski dom za siromašne? 200 KM za sobu, režije i hranu

SHARE

Nakon otvaranja pučke kuhinje u okviru Dompesa u javnost izlaze podaci o cijenama i uvjetima stanovanja koje će biti u primjenjivani u ovoj novoj mostarskoj ustanovi.

„Cilj nam je da studenti imaju dovoljno dobre uvjete za studiranje i život u Mostaru. Također, želimo da ova priča bude samoodrživa. Studenti koji budu ovdje živjeli plaćat će oko 200 KM za sobu, režije i hranu. To bi trebalo biti dovoljno da cijela priča bude samoodrživa“, kazao je fra Iko Skoko na jučerašnjem svečanom ručku upriličenom za hercegovačke medije u novootvorenom Dompesu, studentskom domu za siromašne studente, piše mostarski Dnevni list.

Cijena 200 KM

Naime, prvotni plan je bio da će studenti slabijeg imovinskog stanja koji budu tu stanovali, umjesto plaćanja stanarine, vršiti kompenzaciju, u vidu pomoći u Pučkoj kuhinji ili drugim segmentima Studentskog doma. Jučerašnja izjava fra Skoke, da će studenti plaćati 200 KM za najamninu, pokazuje da ta cijena nije prihvatljiva za studente slabijeg imovinskog stanja, jer, za čak 50 KM manje, studenti mogu naći smještaj u drugim studentskom domovima u Mostaru. Primjerice, za 165 maraka studenti u Studentskom domu u zapadnom dijelu grada, imaju i smještaj i hranu i pokrivene režijske troškove. U sastavu Univerziteta ”Džemal Bijedić” funkcionira Studentski dom kao organizacijska jedinica. Cijena za smještaj u domu iznosi 150 maraka mjesečno, a u cijenu su uračunata dva obroka, ručak i večera i svaka soba ima kupaonicu.

Nakon, očigledne izmjene plana franjevaca, da se nakon neplaćanja stanarine, ista sada plaća 200 KM, onda se postavlja pitanje hoće li i u kojoj mjeri ta cijena biti prihvatljiva za studente slabijeg imovinskog stanja!?

Novinari su jučer zajedno s fra Ikom ručali u studentskoj menzi u kojoj bi od sljedeće akademske godine trebalo svakodnevno jesti oko 150 studenata slabijeg imovinskog stanja.

Fra Iko Skoko je naglasio kako će objekt Dompes biti otvoren svim studentima, bez obzira stanovali oni u domu ili ne.

„Svi će moći doći na ovdje na ručak. Pa čak i oni koji nisu studenti, no oni će obrok plaćati za jednu marku više nego studenti. Isto tako, objekt ćemo otvoriti i turistima jer će nam sobe tijekom dva ljetna mjeseca biti prazne. Sve to treba doprinijeti samoodrživosti ovog kompleksa“, istaknuo je fra Iko.

Velika obitelj

Studentski dom Dompes izgrađen je u cijelosti od pomoći donacija humanih ljudi, a sama ideja je potekla od fra Ike Skoke, koji je pojasnio kako će studenti u domu „živjeti u franjevačkom duhu“.

„Studenti će ovdje imati sve što im je potrebno, ali će trebati poštivati neka pravila. Budući da smo mi franjevci ovo izgradili, onda ćemo vjerojatno tražiti da se tu poštiva i franjevački duh. Zamišljeno da se tu živi kao u jednoj velikoj obitelji. Ujutro će se svi buditi u isto vrijeme, a navečer će se ‘gasiti svjetla’, preciznije, gasit će se Internet. Nekima će to biti prihvatljivo, nekima neće, ali svi će ovdje boraviti svojom slobodnom voljom“, rekao je fra Iko.