Home Nekategorizirano Posao svake godine preko Student servisa u Mostaru traži do 3000 studenata

Posao svake godine preko Student servisa u Mostaru traži do 3000 studenata

SHARE

Svake akademske godine čak 2000 do 3000 studenta traži posao preko Studentskog servisa koji djeluje u sklopu Studentskog centra Mostar te na taj način pokušava osigurati plaćanje troškova koje nameće studiranje, piše Večernji list BiH.

“Preko Studentskog servisa radio sam razne poslove, ali uglavom su to bili utovar i istovar robe u Mepasu. Nedavno sam radio na sastavljanju pozornice na Summer Festu sa svojom već uhodanom ekipom, uvijek nas je bilo desetak. Zadovoljan sam poslovima i zaradom. Radeći fizičke poslove zarađivao sam 5 KM po satu”, kazao je član Studentskog servisa Antonio Šimić.

Uglavnom rade pomoćne poslove kao što su slaganje, utovar i istovar robe. Jedan od najvećih klijenata studentskog servisa je Mepas Mall, potom HT Eronet koji studentima nudi posao u call centru i UniCredit Banka.

“Veća je potražnja nego ponuda poslova. U listopadu očekujemo velik broj prijava. Napravi se baza podataka s njihovim kontaktima i kada se nama javi poslodavac, mi studentima šaljemo provjerene i sigurne ponude”, rekla je glasnogovornica Studentskog centra Mostar Anita Glibić.

Samostalni dogovor Studentski servis služi kao posrednik pri sklapanju ugovora između poslodavaca i člana servisa, što znači da poslodavac nema obvezu prijavljivanja studenta, a pritom servis dobiva proviziju od dvanaest posto. Često se studenti i poslodavci samostalno dogovore, a servis iskoriste kao posrednika pri sklapanju ugovora i plaćanju.

Andrea Mihalj je sama pronašla posao, a potom ju je poslodavac prijavio preko Studentskog servisa. Zarada i radno vrijeme u njezinom slučaju ovisili su o dogovoru s poslodavcem. “Radiš koliko se radi kod određenog poslodavca. Ugovor je samo osiguranje nekome tko vodi posao da ne plaća kazne jer, naravno, radnik mora nekako biti prijavljen”, kazala je Andrea.

Članovi servisa 

Usluge servisa namjenjene su redovitim studenima, ali otvoreni su i za surdnju s izvanrednim, ako je riječ o samostalnom pronalasku posla, to jest ako se servis koristi samo kao posrednik pri sklapanju ugovora. Iako servis nosi naziv studenski, preko njega posao mogu pronaći i srednjoškolci svih mostarskih škola.
Članovi servisa mogu biti studenti i učenici koji su navršili 15 godina starosti. Dokumentacija koja je potrebna pri učlanjivanju za studente je potvrda o studiranju, osobna iskaznica (na uvid), indeks (na uvid), otvoren tekući račun u NLB banci i 10 KM za godišnju članarinu. Učenici dostavljaju istu dokumentaciju, s tim da umjesto potvrde o studiranju, prilažu potvrdu o školovanju.