Home Društvo Viva film festival u Ljubuškom

Viva film festival u Ljubuškom

SHARE

Međunarodni 3. Viva film festival religijskog, ekološkog, turističkog i dokumentarnog filma za mlade (VIVA Festival) održava se od 13.09. do 17.09.2017. godine u 12 gradova Bosne i Hercegovine, među kojima je i Ljubuški.

Središnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, a festivalske projekcije usporedo će se održavati u Ljubuškom, Bihaću, Kaknju, Varešu, Goraždu, Jelahu, Vitezu, Mostaru, Lukavacu-Puračiću, Orašju i Prijedoru.

U službenu selekciju 3. Viva film festivala, odabrano je 109 filmova iz oblasti: religija, ekologija, turizam i film za mlade (24 turistička filma, 36 filmova s ekološkom tematikom, 27 filmova u kategoriji religijski film i 22 filma za mlade).

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije kao i ”Grand prix” Festivala. Nagrade i specijalna priznanja će biti dodjeljena na ceremoniji zatvaranja 16.09.2017. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu uz nazočnost brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja Festivala.

U kategoriji film za mlade, bit će prikazana 22 filma, od kojih je 19 realizirano u okviru VIVA škole filma ‘’Od ideje do realizacije’’, sa učenicima srednjih i završnih razreda osnovnih škola u Ljubuškom, Sarajevu, Stocu, Mostaru, Orašju, Jelahu, Lukavcu, Puračiću, Tuzli, Livnu, Vitezu, Visokom, Kaknju, Vlasenici, Prijedoru, Konjicu, Prozor Rami, Ustikolini i Bihaću.

Najboljim filmovima u kategoriji Omladinski film, po ocjeni stručnog žirija, bit će dodjeljene sponzorske nagrade – oprema za budući rad.

PROJEKCIJE U LJUBUŠKOM ODRŽAVAJU SE U GRADSKOJ VIJEĆNICI (Srijeda, četvrtak, petak i subota u 20 sati)