Home Gospodarstvo U Aluminiju osmišljen i izrađen stroj kojim je osigurano 270 tisuća KM...

U Aluminiju osmišljen i izrađen stroj kojim je osigurano 270 tisuća KM ušteda

SHARE

Skupina od ukupno osam djelatnika pogona Anode Aluminija d.d. Mostar, među kojima je i v.d. direktora toga pogona Robert Zovko, učinila je izvanredan iskorak, osmislivši i ostvarivši inovativan pothvat, kojim je unaprjeđen ukupni rad Anoda, ali i ostvarena značajna dugoročna ušteda za Aluminij.

Spomenuti Zovko, te Damir Kostić, Josip Kožul, Igor Lučić, Stojan Pandža, Branislav Pejković, Mate Rajič i Zoran Vidović zajednički su osmislili i izradili stroj za ispravljanje anodnih šipki koji Aluminij nije posjedovao.

”Složeni tehničko-tehnološki proces proizvodnje aluminija nezamisliv je bez niza alata i strojeva, a njihova stalna uporaba neminovno dovodi do oštećenja i iskorištenosti do razine daljnje neuporabljivosti. Anodna šipka, koja služi kao nosač anode i ima ulogu el. vodiča u elektrolitičkoj ćeliji, jednim je od alata koji su izloženi snažnim mehaničkim naprezanjima i toplinskim opterećenjima, zbog čega dođe do njezina iskrivljenja”, pojasnio  je Zovko.

Tako iskrivljene šipke, naime, ne mogu ponovno u proces zalijevanja anoda, jer bi, osim u samoj proizvodnji anoda, kasnije u Elektrolizi uzrokovale nejednako provođenje struje, vrtloženje metala i lošije iskorištenje el. energije, što stvara i enormne troškove. Aluminij je imao tri mogućnosti: kupiti opremu za proizvodnju i lijevanje anodne šipke (365 tisuća KM), negdje remontirati postojeće iskrivljene šipke (160 tisuća KM) ili razviti i izraditi svoj uređaj.

Pobrojanih osmero Aluminijevih anodaša, uz pomoć kolega iz Tehničkoga biroa, uhvatilo se u koštac s problemom i, u konačnici, sa samo 585 KM ulaganja u nabavu dijelova kojih nije bilo u tvorničkim skladištima, i s puno uloženih radnih sati i iskorištenoga znanja iz godinama građenoga iskustva, izradili su učinkovit stroj koji besprijekorno radi i ima daleko veći kapacitet od stvarnih tvorničkih potreba.

”Za kratko vrijeme, od samo tri tjedna, gotovo svih 500 iskrivljenih anodnih šipki koje su dugo bile odložene izvan Anoda, vraćeno je u pogon, a pozitivni učinci ovoga pothvata su dalekosežnima, jer Aluminij više ne će imati potrebu plaćati ovu uslugu trećoj strani, ne će imati problem manjka šipki, odnosno taj dio proizvodnoga procesa više ne će trpjeti ugroze. Također, na godišnjoj su nam razini uštedjeli cca 116 tisuća KM, koliko bih nas koštalo ispravljanje procijenjenoga broja anodnih šipki koje bi bile iskrivljene u procesu korištenja u razdoblju od godinu dana. Ovakova inventivnost i pristup radu ne samo da su za svaku pohvalu, nego jesu i moraju biti poticajem za sve naše kolege. Ovo je pokazateljem kako se razmišlja izvan okvira i kako se, izvrsnim spojem inženjerskoga znanja i primjene bogatoga iskustva s terena, unaprjeđuje radno okružje i stvara nova vrijednost”, s razlogom je ponosan izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Boris Vican koji upravlja cjelokupnim tvorničkim proizvodnim resorom.

Šipke koje je snažna hidraulika novoga stroja ispravila već su pristigle u Elektrolizu, gdje u elektrolitičkim ćelija nisu pokazale nikakove manjkavosti, te Kostić, Kožul, Lučić, Pandža, Pejković, Rajič, Vidović i Zovko imaju razloga za dobro raspoloženje u kojemu smo ih zatekli u radionici u kojoj je njihov stroj pronašao dom. Inovativnu Aluminijevu ekipu na razgovor su primili članovi Uprave (direktor Mario Gadžić i izvršni direktori Dražen Pandža i Boris Vican), osobno im se zahvalivši na snažnomu doprinosu koji dolazi upravo onda kada je to mostarskoj tvornici najpotrebnije.

”Od početka srpnja, s novim opskrbljivačem električne energije s inozemnoga tržišta, samo na troškove struje mjesečno trošimo četiri milijuna KM više. Ove su nam godine udvostručili izdvajanje za obnovljive izvore energije na čak tri milijuna KM, a na razne energetske mrežarine i trošarine poput davanja za OIE izdvojimo oko 22 milijuna KM godišnje, što ugrožava našu likvidnost i osjetno usporava provedbu tekućega restrukturiranja. U svjetlu toga bremena, vijest poput ove iz Anoda nije mogla stići u boljemu trenutku. Otkako sam došao u Aluminij ističem kako je snaga ove tvornice u njezinim ljudima, a upravo zbog ovakovih postignuća znadem kako vodimo ispravnu politiku ulaganja u ljudske resurse, u razvijanje naših djelatnika”, poručuje Gadžić, u društvu kolega iz Uprave i osam Aluminijevih inovatora.