Home Gospodarstvo ​Hotelijeri i restorateri: Jasno i glasno ‘NE’ protiv zabrane pušenja

​Hotelijeri i restorateri: Jasno i glasno ‘NE’ protiv zabrane pušenja

SHARE

Jučer je u Mostaru održana peta u nizu javnih rasprava koje se tiču nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda. Udruženje hotelijera i restoratera BiH koje predstavlja ukupno 20.000 gospodarskih subjekata iz BiH ponovilo je na javnoj raspravi stav da zakonodavac, svojim prijedlozima u ovom zakonu, izravno ugrožava poslovanje i rad hotelijera i restoratera.

U zakonski predviđenom roku, Udruženje je dostavilo svoje prijedloge predlagaču zakona, ali se ni na javnoj raspravi nije moglo čuti hoće li ti prijedlozi biti i usvojeni.

„Ja sam duboko razočaran nizom činjenica kada je nacrt zakona u pitanju. Kao prvo, nama koji vodimo poslove se nameću suludo kratki rokovi za bilo kakvu organizaciju, time sto predlagač zakona, Federalno ministarstvo zdravstva informaciju o okruglom stolu objavi kratko pred održavanja istog. Stiče se dojam da žele sakriti, a ne informirati javnost o ovom zakonu. Dalje, mi hotelijeri, koji smo poslodavci za preko 150.000 osoba, prinuđeni smo da branimo svoje poslovanje od ovakvih nesretnih rješenja. Umjesto da nam se olakšava rad, dovodi nas se u situaciju da se kojekakvim stranim plaćenicima pravdamo i raspravljamo tko je u pravu. Konkretno mislim na ovaj PROI, čija su priopćenja u najmanju ruku uvreda za svakog poštenog gospodarstvenika. Znaju ONI, tko koga plaća, tko je čija produžena ruka. Znaju ONI tko je iskren. Po mjerilima PROI-a naravno. Nemaju pojma o životu ni gospodarstvenici, ni ugostitelji, ni hotelijeri, turistički radnici, ni malotrgovci, ni obični građani pušači, ni odvjetnici, ni novinari“, izjavio je predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, gospodin Amir Hadžić.

On je dodao da su hotelijeri ponudili rješenja kakva već postoje u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i ostalim razvijenim zemljama Europske unije.