Home Društvo SREBRENI JUBILEJ RATKA PERIĆA 25 godina u biskupiji „slučaja“ i „fenomena“

SREBRENI JUBILEJ RATKA PERIĆA 25 godina u biskupiji „slučaja“ i „fenomena“

SHARE

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić proslavio je jučer u Mostaru 25 godina biskupovanja. Za biskupa je zaređen na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa u Neumu 1992., a na isti taj blagdan proslavio je i srebreni jubilej – ali 25 godina kasnije. Pročitana je čestitka koju je ovom prigodom biskupu Ratku uputio papa Franjo kao i čestitka kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkoga nadbiskupa.

Nova knjiga

Za svečane akademije u katedrali predstavljena je i biskupova najnovija njiga “Sjeti me se kada u raj dođeš!”, koju je predstavio msgr. Petar Rajič, apostolski nuncij u Angoli i Sv. Tomi i Principu, zaređen prije nekoliko godina u Mostaru. Rajič je naglasio da se radi o zbirci biskupovih nagovora, propovijedi, meditacija o križu Kristovu kao i uskrsnim propovijedima.

Prisutne je pozdravio generalni vikar don Željko Majić koji je istaknuo je da je biskup došao na spaljenu katedralu i Biskupiju, poharane župe i crkve, od kojih je posljednja, ona u Nevesinju blagoslovljena na Veliku Gospu. Utemeljio je pet novih župa, od kojih jedna(Centar II) zbog političkih i administrativnih prepreka boravi u vojnom skladištu, te je pozvao političke predstavnike da pomognu rješavanju tog pitanja. Biskup Ratko uzeo je za ređenje u Neumu biskupsko geslo “Kroz nevolje u Kraljevstvo božje”, naslutivši tako i svoj put u biskupiji opterećenoj i “hercegovačkim slučajem” i “međugorskim fenomenom”, o kojem Crkva još nije izrekla konačan sud. “Svaki biskup dolazeći u biskupiju na umu ima poteškoće s kojima mu je se susresti. Hercegovačke biskupije uza svu stvarnost vjere i morala, radosti i nade, koađutora Perića dočekuju s vlastitim nevoljama, već odavno poznatima, koje od svojih prethodnika prima u nasljedstvo – infrastrukturalno razorenu crkvu, što potpuno što teško razoreno i oštećeno 106 crkvenih objekata. U Mostaru sjedništu biskupije nema nauzgor crkve, a ni sam biskup “nema mjesta gdje bi glavu naslonio”.

Hercegovački slučaj ne samo da koči, nego i iznutra rastače. Pred tom nevoljom i križom ne smije se ustuknuti. Što se u Međugorju događa pitanje je koje je biskupa Ratka zateklo, a koje je i danas predmet crkvenoga proučavanja. On je sam bio i ostao na tragu svog prethodnika Pavla i danas službenoga stajališta Crkve formulirana na biskupskoj konferenciji u Zadru gdje se kaže da se na temelju istraživanja u Međugorju ne može utvrditi nadaravnost događanja”, podsjetio je Majić. Nakon svečane akademije večer ranije, jučer je u katedrali održano i svečano misno slavlje.

U znaku križa

Kardinal Vinko Puljić u propovijedi je kazao da nije slučajno da je biskup zarađen na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, jer ga je cijelo biskupovanje pratio križ. Kazao je da su on, biskup Komarica i biskup Ratko rođeni u onome ratu i oko njega, da bi sva trojica bila zaređena u Domovinskom ratu, i došla u biskupije kada je bilo najgore. Misnom slavlju nazočilo je dvadesetak biskupa iz BiH i Hrvatske, izaslanici onih koji nisu mogli doći, 150 svećenika, brojni redovnici i reddovnice, političari predvođeni hrvatskim članom predsjedništva Draganom Čovićem, predstavnici vjerskih zajednica – vladika Grigorije, mostarski muftija Salem ef. Dedović, te drugi uglednici iz svih društvenih sfera u BiH. Biskupu su prigodne darove uručili dvojica najstarijih župnika u Hercegovini, a pod misnim slavljem pjevao je zbor sastavljen od hercegovačkih župa, te simfonijskim orkestrom, a pod ravnanjem don Dragana Filipovića, koji je za ovu prigodu posebno skladao misu na dar biskupu. (K.Bošnjak)