Home Gospodarstvo Zbog najavljene promjene vremena ovog vikenda se očekuje vrhunac ovogodišnje berbe u...

Zbog najavljene promjene vremena ovog vikenda se očekuje vrhunac ovogodišnje berbe u Hercegovini

SHARE

U hercegovačkim vinogradima ovih dana počela je berba grožđa. Zbog minusa i mraza koji su početkom godine uništili veliki broj mladica vinove loze, urod je, ističu vinogradari, prepolovljen u odnosu na 2016., kada je zabilježen najbolji urod u posljednjih 15 godina. S druge strane, veliki broj sunčanih dana pogodovao je kvalitetu grožđa, koji je, ističu, izvanredan.

Urod prepolovljen

U općini Čitluk sezona berbe grožđa ozvaničena je tradicionalnom manifestacijom „Dani berbe grožđa“. Inače, na području općine Čitluk, koja je najveće vinogorje u BiH, ima do 1.000 hektara plantažnih vinograda, prenosi Dnevni avaz.

Davor Vasilj, predsjednik Udruženja vinogradara „Žilavka i blatina“ iz Čitluka, istaknuo je da je urod zaista visokog kvaliteta te da će, zahvaljujući toj činjenici, i ovogodišnja vina biti izvrsna.

– Nažalost, nismo zadovoljni količinom. Mraz koji smo imali, pa i sušu kasnije, sve je to uzelo danak – kazao je Vasilj.

Dobra vina

Podsjetimo, travanjski mraz i minusi nanijeli su višemilijunske štete u vinogradarstvu, zbog čega je bilo na snazi i stanje elementarne nepogode. Štete su bile stopostotne u vinogradima u Čitlučkom, Blatničkom i Služanjskom polju u općini Čitluk, gdje ni najstariji vinogradari nisu zapamtili takvu katastrofu.

– Činjenica jeste da ćemo imati manje uroda za više do 50 posto, ali, s druge strane, kvalitet je baš vrhunski i imat ćemo dobra vina – naveo je Vasilj.