Home Društvo VIDEO: Prof. dr. Gordan Lauc podrijetlom Ljubušak u ekipi hrvatskih znanstvenika koji...

VIDEO: Prof. dr. Gordan Lauc podrijetlom Ljubušak u ekipi hrvatskih znanstvenika koji su izumili test koji može predvidjeti dijabetes

SHARE

Revolucionarni uspjeh hrvatskih znanstvenika. Prvi u svijetu izumili su test koji će moći predvidjeti dijabetes. Naši znanstvenici otkrili su markere koji pokazuju možete li oboljeti od dijabetesa pa bi se on mogao spriječiti. S jednim od njih, prof. dr. Gordanom Laucom, razgovarala je novinarka Ruža Ištuk.

U Hrvatskoj je više od 400.000 oboljelih od dijabetesa. “Zahvaljujući revolucionarnom otkriću naših znanstvenika, obolijevanje će se moći odgoditi pa i  spriječiti”, poručio je Lauc. “Dijabetes se u velikoj mjeri uzrokuje našim životnim navikama. Previše jedemo, a premalo se krećemo. Ovaj test pokazat će da nekoj osobi prijeti veliki rizik da u roku od nekoliko godina dobije dijabetes. Nadamo se da će je test potaknuti da promijeni životne navike”, kazao je.

Riječ je o testu glikanskih biomarkera na kojemu je više od 1500 ljudi radilo pet godina. Prva faza kliničkih istraživanja već je provedena. Druga faza paralelno će se provoditi u Kini, Njemačkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj će biti uključeno 2000 pacijenata koje će regrutirati njihovi obiteljski liječnici. “Budući da je riječ o istraživanju, sudionici će odgovore dobiti tek kad završi studija. Kad jednog dana test uđe u rutinsku primjenu, očekujemo da će pomoći velikom broju ljudi”, poručio je prof. dr. Gordan Lauc.