Home Crna kronika Žena monstrum: Azra Bašić tjerala je srpske zarobljenike da se kreću kao...

Žena monstrum: Azra Bašić tjerala je srpske zarobljenike da se kreću kao psi i da s poda ližu krv

SHARE

U nastavku suđenja Azri Bašić za ubojstvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, pročitani su dijelovi iskaza preminulih svjedoka koje su dali u okviru drugih predmeta, a odnose se na slučaj optužene.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić pročitao je dijelove četiri iskaza preminulog Mile Kuzmanovića koji je saslušan 14. studenog 1994. godine pred istražnim sucem Osnovnog suda u Derventi, 16. svibnja 2006. i 3. lipnja 2008. godine u Policijskoj stanici Derventa, te 13. listopada 2007. u Policijskoj stanici u Doboju.

Kuzmanović, koji je preminuo 2014. godine, naveo je da su naselje Čardak u Derventi 26. travnja 1992. godine napale hrvatske i muslimanske snage, potpomognute vojnim jedinicama iz Rijeke i Sandžaka, te da su zarobljene Srbe odveli u Dom JNA u Derventi.

Tijekom saslušanja rekao je da su fizička maltretiranja počela odmah nakon zarobljavanja, a da su tek u Domu JNA uslijedila prava stradanja srpskih civila koja su preživjelima ostavila trajne fizičke i psihičke posljedice.

Kuzmanović je tada ispričao da su polugole zatvorenike, koji su bili poredani pored zida, vojnici, među kojima je bila i Azra Bašić, tjerali da jedu sol i jugoslovenski novac, do besvijesti ih udarali nogama od stolica, kablovima za struju, bejzbol palicama.

Ispričao je i da su ih tjerali da kleče i pužu po podu posutom staklom, da se kreću četvoronoški kao psi i da sa poda i vojničkih čizama ližu krv.

“Ne mogavši to više da gleda i trpi, Blagoja Đuraš je zatražio da razgovara sa nekim od starješina. Vojnici su ga uhvatili, dizali u zrak i bacali na pod, udarali, a neko mu je presjekao vrat. Nisam vidio tko. Vidio sam da je sav bio krvav i da je bio posječen po trbuhu”, naveo je Kuzmanović tijekom saslušanja 1994. godine.

Tijekom saslušanja 2008. godine, Kuzmanović je rekao da je njega u Domu JNA najviše tukla Azra Bašić, koja mu je naredila da se skine i izvadila nož jer je htjela da mu odsječe spolni organ.

Osim nje, tukli su ga i drugi vojnici do momenta kada je neko od njih vidio Blagoja Đuraša, kojeg su zvali “vojvoda”. Prema njegovom iskazu, vojnici su Đuraša “dobro pretukli”, nakon čega je vidio da mu je Azra Bašić zabila nož u vrat.

I u iskazu danom 2007. godine Kuzmanović je potvrdio da je Bašićeva ubila Đuraša, te dodao da mu je pronađeno tijelo u jednom propustu za vodu koje je bilo umotano u zavjesu koju je vidio u Domu JNA.

I tijekom saslušanja 2006. godine Kuzmanović je ispričao da se Bašićeva isticala po zlostavljanju zatvorenika, navodeći da je i njemu nanijela povrede nožem i da ga je jednom htjela “uštrojiti”.

Naglasio je da je svoju svirepost najviše ispoljila na Đurašu, koji je zaklan u prisustvu svih logoraša.

Tužitelj je pročitao i izjavu preminulog Milovana Adžića koju je Osnovnom sudu u Derventi dao 1992. godine.

Adžić je tada rekao da su ga nakon zarobljavanja u Čardaku, pripadnici HOS-a, HVO-a, te Riječke i Sandžačke brigade, sa drugim zarobljenicima vezane odveli u hrvatsko selo Polje, gdje su ih zlostavljali.

Rekao je da su njemu makazama za voće odsjekli dio uha, nožem urezali križ na čelu, zasjekli glavu od jabučice do brade, te zapalili noge koje su posuli alkoholom.

Ispričao je i da su ga odmah po dovođenju u Dom JNA, vojnici počeli tući, a kada je od udaraca pao na pod, prišla je Azra Kovačević, kako se tada prezivala, i pridružila se u tuči dok se nije onesvijestio.

Adžić je dodao da su mu kasnije pričali zarobljenici da ga je, dok je bio bez svijesti, jedan vojnik izbacio kroz prozor. Prema njegovom iskazu, kasnije su ga onesviješćenog vojnici unijeli u neku prostoriju punu vode iz koje su ga izvukli zatvorenici.

U tijeku današnjeg postupka tužitelj je pročitao i iskaze bivšeg novinara lokalne Radio stanice u Derventi Sretena Jovanovića, koji je rekao da su ga pripadnici HOS-a uhitili samo zato što je Srbin.

On je rekao da su ga u Domu JNA pitali gdje mu je radio stanica preko koje komunicira sa Srbima. Tijekom ispitivanja polomili su mu nosnu kost, izbili jedan zub, a morao je piti benzin kojim su mu polili ruke i zapalili ih.

Potvrdio je da je najviše udaraca dobio po glavi, da je imao i ubodne rane po tijelu, da su ga do besvijesti tukli Azra Bašić i “neki Mornar”, a kada se osvijestio, bio je lisicama vezan za radijator.

Nakon toga odveden je u bolnicu, a po izlasku prebačen u Poljare. U iskazu datom 1992. godine u Policijskoj stanici Doboj, Jovanović je rekao da ga je uhitila izvjesna Azra, pripadnik Riječke brigade i odvela u Osnovnu školu “Nikola Tesla”.

Tamo su ga tukli, gasili cigarete po tijelu, posipali benzinom i palili. Potvrdio je da je fizičko nasilje vršila Azra Bašić i Hrvoje Antunović, zvani Mornar.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO-a od 26. travnja do početka svibnja 1992. godine sudjelovala u ubojstvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje. Suđenje će biti nastavljeno 6. listopada.