Home Društvo TKO JE HELEN DORON, ŽENA KOJA JE PROMIJENILA NAČIN NA KOJI SE...

TKO JE HELEN DORON, ŽENA KOJA JE PROMIJENILA NAČIN NA KOJI SE UČI ENGLESKI JEZIK?

SHARE

Kad u Google utipkate „Helen Doron“, u rezultatima pretrage – uz informacije o inovativnoj metodi učenja engleskog jezika i najbližim centrima u kojima se provodi – pojavit će se i nasmiješeno lice žene zahvaljujući kojoj približno dva milijuna djece danas govori engleski.

Ona je Helen Doron, britanska jezikoslovka i edukatorica koja je prije više od tri desetljeća revolucionirala podučavanje engleskog kao stranog jezika, razvivši metodu koja imitira način na koji bebe uče materinski jezik.

helen-doron-2

INSPIRACIJA U GLAZBI

I razvoj metode počeo je – učenjem. Točnije, podukom violine. Prije gotovo 31 godinu Helen je svoju četverogodišnju kćer upisala na sate violine kod učitelja koji je podučavao po metodi Suzuki. Riječ je o metodi koja zastupa prirodno podučavanje glazbe te učenje oponašanjem, po sluhu i kroz igru. Bila je zadivljena uspjehom metode, što ju je potaknulo da njene elemente iskoristi u razvoju vlastite metode podučavanja engleskog jezika.

Godine 1985. kreirala je materijale za podučavanje kako bi pomogla djeci u razumijevanju i reproduciranju engleskog. Uvidjela je da su čitanje i pisanje sasvim različite vještine od razumijevanja i reprodukcije, a u školama se jezik podučavao isključivo putem čitanja i pisanja. Revolucionarna metoda Helen Doron omogućila je djeci da reproduciraju i razumiju engleski prije nego što nauče čitati i pisati – baš kao što je to s materinskim jezikom.

helen-doron-5

ŠTO RANIJE, TO BOLJE!

Čak i bebe mogu naučiti engleski metodom Helen Doron. Svoj prvi tečaj za rani engleski kreirala je na temelju načela pozitivnih povratnih informacija i ponavljanog slušanja. U početku je sama snimala pjesmice, rime i priče te podučavala djecu u svom susjedstvu u sjevernom Izraelu. Rezultati su bili zadivljujući. Helenina metoda podučavanja engleskog stvorila je odgojno okruženje slično prirodnom procesu usvajanja materinskog jezika.

Helen je nastavila razvijati materijale za podučavanje i počela obučavati druge učitelje kako da se služe njezinom metodologijom. S godinama se Helen Doron English od izvornog programa za djecu proširio i razvio dobno prikladne tečajeve, od onih namijenjenih bebama od 3 mjeseca pa sve do tečajeva za tinejdžere do 19. godine života.

Helenina ideja vodilja bila je i ostala u potpunosti iskoristiti sposobnosti učenja kod djece svih dobi i stvaranje prvorazrednih programa za učenje. Helen i njeni razvojni timovi nastavljaju krčiti put podučavajući djecu tijekom emocionalnog, fizičkog, kreativnog i intelektualnog rasta i razvoja.

NAJBOLJI U PODUČAVANJU

Svi programi Helen Doron English – od Baby’s Best Start za bebe do Teen English za tinejdžere do 19 godina – razvijeni su pod nadzorom i vodstvom same Helen Doron. Razvojni timovi sastoje se od lingvističkih stručnjaka, EFL (Engleski kao strani jezik) stručnjaka i stručnjaka za rani razvoj djeteta.

Sve priče, pjesme i animacije kreirane su posebno za sustav Helen Doron English kako bi odgovarale vokabularu prilagođenom za svaki pojedini tečaj. Jednako tako, sve su aktivnosti i igre osmišljene kako bi djeci pružile izazovno i zabavno iskustvo te olakšale usvajanje vokabulara.

helen-doron-4

HELEN DORON U HRVATSKOJ

Helen je 2015. godine posjetila Dubrovnik, gdje se održavala svjetska konferencija metode Helen Doron. Govorila je o nastanku te vrhunske metode učenja, uspješne u cijelom svijetu, te o tome kako se ona kontinuirano poboljšava najrecentnijim spoznajama i novim tehnologijama, kao što su augmented reality, aplikacije za tablete i mobilne uređaje te crtanim filmovima. Na konferenciji je Danijela Haralović, vlasnica hrvatske franšize Helen Doron, istaknula kako su djeca i roditelji od Osijeka do Dubrovnika prepoznali kvalitetu ove metode te naglasila komponentu ženskog poduzetništva.

Naime, škole Helen Doron u Hrvatskoj zapošljavaju 75 ljudi, od čega su većina žene.

helen-doron-1