Home Politika Ivo Lučić: U BiH postoje skupine koje obavještajnu službu koriste za destabiliziranje...

Ivo Lučić: U BiH postoje skupine koje obavještajnu službu koriste za destabiliziranje susjednih zemalja

SHARE

U BiH postoje skupine koje su instrumentalizirale obavještajnu službu i uopće državne institucije i koriste ih ne samo za svoje unutarnje obračune, nego pokušavaju destabilizirati i politiku susjednih zemalja, istaknuo je povjesničar Ivo Lučić gostujući u srijedu u HRT-ovoj emisiji “Tema dana”.

-Očito u BiH postoje skupine koje su instrumentalizirale obavještajnu službu i uopće državne institucije i koriste ih ne samo za svoje unutarnje obračune, nego pokušavaju destabilizirati i politiku susjednih zemalja. Dakle, ovdje se već vidi pokušaj da se Republika Hrvatska, već duže vrijeme pokušava prikazati nekom vrstom agresora. Sve se to radi da se ne bi suočili sa stvarnosti – istaknuo je Lučić.

Smatra da su i BiH, ali i Republici Hrvatskoj, od vitalnog interesa dobrosusjedski odnosi.

– Državne strukture trebaju rješavati krucijalna pitanja BiH a ne za ove unutarstranačke i druge potrebe sukobljavati se s Republikom Hrvatskom. Mislim da je BiH od vitalnog interesa dobri odnosi s Republikom Hrvatskom, kao što je i obrnuto. Za Republiku Hrvatsku je vrlo važno imati stabilne odnose sa BiH a prije svega zaštititi interese Hrvata u BiH. Radi se o pokušaju da se promjeni izborni zakon, odnosno o ostvarenju ustavnih prava koje Hrvati u BiH imaju ali koje, zbog onemogućavanja od strane određenih struktura, Hrvati u BiH ne mogu konzumirati – ocijenio je.

Za pokušaje kriminaliziranja Hrvata u BiH optužio je institucije te države.

-Dio OSA-e, ili sama OSA, pokušavaju kriminalizirati Hrvate u BiH da bi spriječili ostvarivanje njihovih prava, odnosno delegitimirali političke zahtjeve Hrvata za ravnopravnošću promjenom izbornog zakona. To je nasilje u kojem se koriste državne institucije – upozorava Lučić.

Optužbe o suradnji sa ruskim službama vidi kao jedan od najeftinijih oblika političke diskvalifikacije.

-OSA ili taj paralelni sustav to radi čitav niz godina. Imaju oni is voju agenturu u Hrvatskoj i vrlo ćete lako prepoznati tko su oni koji pokušavaju diskreditirati hrvatske dužnosnike i javne osobe – smatra Lučić.

Osvrnuo se i na nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

– Odluke Ustavnog suda u BiH se po volji poštuju ili ne poštuju. Imate neustavna ministarstva u vladi Federacije BiH, imate županijske nadležnosti koje su protuustavno prenesene na federalnu razinu, imate statut Grada Mostara. Dakle, imate čitav niz odluka koje je Ustavni sud poništio ili zatražio njihove promjene a to se ne radi – rekao je.

Zaokret hrvatske politike u BiH prema SAD-u vidi ključnim razlogom pokušaja diskreditiranja hrvatskih političkih predstavnika u BiH.

-Nema nikakve sumnje da je bošnjačka politika koju predstavlja Bakir Izetbegović vezana za Erdogana i Tursku, a preko Turske i za Rusiju. Dobar dio srpske politike u BiH vezan je izravno za Rusiju. Hrvatska politika u BiH, svjesna nemoći Europske unije, okrenula se Sjedinjenim američkim državama. Strukture koje su to prepoznale sada ih pokušavaju diskreditirati, proglašavajući ih ili kriminalcima ili nekakvim ruskim agentima – zaključio je Lučić.