Home Društvo PREŠUĆENO! JEZIV PLIVIN IZVJEŠTAJ IZ ’91.: ‘U paučini nad granatiranom Slavonijom izolirali...

PREŠUĆENO! JEZIV PLIVIN IZVJEŠTAJ IZ ’91.: ‘U paučini nad granatiranom Slavonijom izolirali smo bojne otrove’

SHARE

Glasilo je kratko i jasno: “Priopćenje za javnost! Stručnjaci Plive su uzeli na analizu tvari koje su prikupljene na području koje je granatirano svaki dan i na koje su bacani bojni otrovi

Često se poteže pitanje bojnih otrova i oružja osiromašenog uranom koje se, moguće, koristilo tijekom Domovinskog rata.

Na ovu mogućnost dovodi neugodna statistika koja govori o brojnim kancerogenim oboljenjima hrvatskih branitelja, ali i iznad prosječnog oboljenja djece Slavonije i Baranje. O tome je prije tri godine progovorila dr. Mirjana Semenić Rutko, ali i Jasminka Žužić:

– Slavonija je općenito područje odakle nam dolazi neobjašnjivo velik broj bolesnih. Mislim da se nešto čudno događa u Baranji, i to posebice u posljednjih nekoliko mjeseci. Dogodi se da nam u tjedan dana dođe njih desetero, to je doslovce eksplozija broja oboljelih. Genetika definitivno nije uzrok bolesti kojih je sve više pa ću moliti struku da objavi koliki je stvaran broj oboljele djece, iako liječnici očigledno nisu skloni objaviti taj zastrašujući podatak. Općenito se može zaključiti da je broj rođene djece sve manji, a broj oboljelih sve veći, što pokazuje da nešto nije u redu, čini se, posebice na ovom području – upozoravala je Žužić čije se zapažanje u potpunosti poklapa sa zaključcima djelatnika vukovarskih ambulanti.

– Krajnje je vrijeme da se sve ovo ispita, iako, ako se naše sumnje i ispostave točnim, šteta je učinjena. Povratka nema i bojim se, dokaže li se da su oboljenja rezultat korištenja nekog streljiva sa osiromašenim uranom ili slično, moglo bi doći do raseljavanja i bježanja s ovog područja. S druge strane… roditelji zaslužuju saznati istinu jer ta djeca umiru u strašnim mukama – potreseno nam je kazivala Jasminka Žužić koja je željno iščekivala da se netko sjeti doći i malo temeljitije izanalizirati vodu i tlo.

Do analize nije došlo do dana današnjeg, no jedan podatak koji je osvanuo na Hrvatskom Obrambenom Štivu, na cijeli slučaj baca novo svjetlo. Riječ je o prisjećanju hrvatskog branitelja na ratne dane s upravo tog područja:

“Kad se sjetim jeseni 91 u Nuštru ne mogu se osvrnuti iza sebe a ne vidjeti cijelo selo upleteno u sivo-bijelu paučinu!