Home Nekategorizirano Trećerazredno meso koje građani europskih zemalja ne žele, pojedu stanovnici BiH

Trećerazredno meso koje građani europskih zemalja ne žele, pojedu stanovnici BiH

SHARE

Prema podacima Europske komisije, izvoz živih goveda i goveđeg mesa iz EU u treće zemlje povećan je u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. godine za 52.360 tona, piše Večernji list BiH.

To je bio najveći šestomjesečni izvoz u posljednjem desetljeću, vrijedan 1,2 milijarde eura.
Zanimljiv je podatak da je najveći rast (6-17%) izvoza govedine iz EU ostvaren u BiH, Gani i Obali Slonovače.

Svježe i zamrznuto meso 

Dok izvoz u afričke zemlje uglavnom otpada na iznutrice, dotle je BiH najveći potrošač svježe i zamrznute govedine iz EU.

Iz Europske komisije čak su se pohvalili da je za njihovu govedinu BiH važnija čak i od Švicarske.
Dok se EU hvali da je za njihovu stoku i goveđe meso tržište BiH jedno od važnijih, domaći farmeri poručuju da je riječ o otpadu koji može proći samo kod nas. Poručuju da je, pored zabrane izvoza stoke i goveđeg mesa iz BiH, poseban problem što iz EU uvozimo nekvalitetne proizvode.

Poručuju da Europa može biti zadovoljna trgovinskim skorom s BiH, ali da, s druge strane, ova država, njezini proizvođači i građani od toga nemaju baš ništa, prenosi Blic.

Riječ je o trećerazrednom mesu koje građani europskih zemalja ne žele, a poznato je da kod nas sve prolazi. S druge strane, mi bismo svojom proizvodnjom mogli zadovoljiti domaće potrebe, ali nam nekontrolirani uvoz jeftine hrane mrsi račune. Europa sebi ostavlja ono što je kvalitetno, a nas što zapadne”, kazao je za Blic predsjednik Udruženja stočara RS-a Vladimir Usorac.

U BiH najviše mesa dolazi iz Europske unije, 90 posto od ukupno uvezenog mesa. Ovaj podatak potvrdio je prošlog mjeseca ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, posebno se osvrnuvši na kvalitetu tog mesa.

Ministar je kazao da, što se tiče uvezenog mesa, u BiH dolazi ono najlošije kvalitete.

To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cijenama”, istaknuo je Šarović.

Povećanje dva i pol puta 

BiH goveda najviše uvozi iz Rumunjske, Poljske i Hrvatske, a meso iz Nizozemske, Poljske i Italije.

U usporedbi s istim razdobljem prošle, za šest mjeseci ove godine uvoz prerađevina od mesa iz EU skočio je za čak dva i pol puta. Tako smo u prvoj polovini prošle godine iz Europe uvezli 644 tone, a za šest mjeseci ove godine 1582 tona mesnih prerađevina, koje smo platili 10,8 milijuna KM.