Home Kultura VIDEO: ‘JEL’ TI ŽAO ŠTO SE RASTAJEMO?’ Halid šokirao antiustaškim spotom:...

VIDEO: ‘JEL’ TI ŽAO ŠTO SE RASTAJEMO?’ Halid šokirao antiustaškim spotom: veliča Tita i žali za rastankom

SHARE

Poznati pjevač narodne glazbe iz BiH, koji često nastupa i u Hrvatskoj, snimio je manje poznat spot koji govori o nesretnoj i zabranjenoj ljubavi tuzlanskog ‘narodnog heroja’ Envera Šiljka i Fride Laufer, ubijenih u Drugom svjetskom ratu. 

Za sevdalinku ‘Jel’ ti žao što se rastajemo’, temeljenu na istinitoj priči o nesretnoj i zabranjenoj ljubavi, pjevač narodne glazbe iz BiH snimio je spot u kojem je prisutna komunistička ikonografija i grafit na kojem piše ‘Živio drug Tito’ sa petokrakom, ali i ustaše.

Enver o kojem Halid pjeva, rođen je 1919. godine u bosanskogradiškom naselju Lipovača, a u Drugom svjetskom ratu bio je jedan od rukovoditelja partizanskog pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u ‘Tvornici soli’, ali i glazbenik. U to vrijeme članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli bila je i mlada Židovka Frida Laufer. Oboje su bili na potjernici, kojom su fašisti tražili istaknute antifašiste.

Priča je završila tragično! Frida je odvedena u logor, gdje je s njihovim djetetom ubijena, a ista sudbina dočekala je Envera koji je prilikom vođenja na strijeljanje Fridi pjevao  ‘Jel’ ti žao što se rastajemo’, pjesmu, koju je obradio poznati bosanski izvođač.