Home Društvo Hercegovke koje vladaju medijskim prostorom u regiji

Hercegovke koje vladaju medijskim prostorom u regiji

SHARE

Među najuspješnijim ženama u svijetu glumišta, popularne glazbe i modelinga značajan je broj Hercegovki. Mnoge od njih rođene su daleko od nekog kulturnog središta, ali talent, volja, strpljenje i upornost nekako nađu put do uspjeha.

Mostarka Ornela Vištica, glumica zagrebačkog Kerempuha, nastupa u televizijskim serijama i filmovima, a stigli su pozivi i iz inozemstva. Večernjakovi čitatelji izabrali su je za najljepšu Hrvaticu!

Poznata glumica Ankica Dobrić rođena je u Bileći, a kaže nam kako joj je sestra rođena u Rakitnu. Matija Prskalo, čiju je glumačku karijeru označila ona “Aleksa, vrati se, skuhala sam ti pašta-šutu” u filmu “Kako je počeo rat na mom otoku” Vinka Brešana, izjavljuje kako voli doći u svoju rodnu Gabelu.

Popularna splitska glumica Nives Ivanković rođena je u Tomislavgradu, ali se s ocem Antom, poznatim televizijskim novinarom, i obitelji preselila u Split. Studij glume završila je u Sarajevu, a vrlo je tražena glumica u televizijskim serijama i filmovima.

Širokobriježanka Marijana Mikulić sve je traženija glumica, nakon nastupa u nizu televizijskih serija, dobila je ulogu Dunje, supruge Ante Gotovine, u novom Vrdoljakovu filmu “General”. U ovom filmu nastupa i nova, mlada glumica, Širokobriježanka Iva Kraljević. Mostarka Anđela Ramljak glumila je u nekoliko hrvatskih televizijskih serija, a ima i dvije filmske uloge. Glumica, redateljica i producentica Snježana Martinović, rođena Mostarka, surađuje s kazalištima u Sloveniji, Njemačkoj…

Mostarka Maja Knezović Lasić, sestra glumca Slavena Knezovića, sve uspješnije plovi glumačkim vodama, a uspješna budućnost u svijetu glumišta smiješi se Tei Šimić iz Gruda, koja je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i već igrala u nekoliko predstava.

Nežika Seka Karačić, rođena u Donjem Crnču kod Širokog Brijega, ostvarila je u Njemačkoj značajnu karijeru kao glumica i fotomodel. U desetak njemačkih filmova najčešće je imala uloge manekenki i plesačica. Marina Galić, čiji otac Branko Galić živi u Širokom Brijegu, ostvarila je u Njemačkoj veliku karijeru kazališne glumice. Dobitnica je nagrade za glumu Ministarstva kulture Bavarske, a sad je stalno angažirana u kazalištu “Thalia” u Hamburgu. Ivanka Brekalo, podrijetlom iz Crnih Lokava kod Širokog Brijega, igrala je jednu od glavnih ženskih uloga u sapunici njemačke nacionalne televizije, a trenutačno snima u Beču. Kao stand up komičarka, uspješna je Miranda Lončar iz Mostara.

Svijetom popularne glazbe uspješno plovi Čapljinka Pamela Ramljak. S njom je u ženskom triju Feminnem nastupala i Ivana Marić, također iz Čapljine, koja je, kao i Pamela, uspješno krenula u samostalnu karijeru. Više mladih pjevačica iz Hercegovine imalo je zapažene nastupe na Melodijama Mostara. Mostarka Mia Martina Barbarić na Eurosongu je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, a njezina sugrađanka Ivana Dolić, udana Jajalo, bivša članica Divljih ruža, imala je uspjeha sa svojim mjuziklom. No, ponovno se vratila pjevanju, na YouTubeu nalazi se njezin singl na – talijanskom jeziku!

Sestre Loru i Doriju Jelić iz Mostara poznajemo kao prateće vokale na Melodijama Mostara, a pripremaju zajednički singl. Koliko ih poznajemo, uvjereni smo kako će bljesnuti u punom sjaju. Mostarka Ines Prajo, skladateljica, zajedno s Arijanom Kunštek, koja piše stihove, potpisuje mnoštvo hitova u izvođenju najrenomiranijih izvođača u Hrvatskoj i šire.

U svijetu modelinga među Hercegovkama najuspješnija je Čitlučanka Seka Vučić. Ona se, nakon osnovne škole u domovini, odselila roditeljima u Njemačku, gdje je ostvarila karijeru manekenke i fotomodela. Vlasnica je modne agencije u Münchenu i Stuttgartu, a posljednjih godina često kao glumica nastupa u njemačkim televizijskim serijama.

U svijetu modelinga među Hercegovkama najuspješnija je Čitlučanka Seka Vučić. Ona se, nakon osnovne škole u domovini, odselila roditeljima u Njemačku, gdje je ostvarila karijeru manekenke i fotomodela. Vlasnica je modne agencije u Münchenu i Stuttgartu, a posljednjih godina često kao glumica nastupa u njemačkim televizijskim serijama.

Na izborima ljepote Hercegovke su imale značajnog uspjeha. Duvanjka Anica Martinović (udana Kovač) bila je prva pratilja Miss svijeta, što je najveći uspjeh jedne Hrvatice na tom prestižnom svjetskom izboru ljepote. Tatjana Batinić, podrijetlom iz Livna, bila jer Miss Austrije. Širokobriježanka Nikolina Čolak bila je Miss dijaspore, a postigla je značajne rezultate u sportskom plesu i na međunarodnom planu. Mostarka Ana Bavrka, aktualna Miss New World, voditeljica na TV Hayat, nastupila je u nekoliko televizijskih spotova izvođača izvan BiH, a sve je traženiji fotomodel i na europskoj sceni. Božena Jelčić iz Čapljine imala je zavidan uspjeh u modelingu, sestre Valentina i Maria Kristina Leko iz Ljubuškog kao manekenke i fotomodeli uspjele su u Njemačkoj.

Širokobriježanka Maja Karačić također je imala zavidan uspjeh u svijetu modela. Više je djevojaka iz Hercegovine nastupalo u glazbenim i reklamnim spotovima te reklamnim kampanjama. Nedavno je tako u novom spotu Dražena Zečića nastupila Barbara Bakula iz Posušja. Širokobriježanke Sandra i Tea Zadro ubrajaju se među najuspješnije Hercegovke u svijetu modelinga. Tea Bošković rođena je na Pelješcu, studij psihologije završila je u Mostaru, gdje se bavi modelingom, pa je u svijetu mode doživljavaju lijepom Hercegovkom. Kad se organizira neka značajnija modna revija u Hercegovini, organizatori iz Zagreba ili Sarajeva angažiraju nekoliko manekenki iz Hercegovine.

Tako Deana Leko, organizatorica hercegovačkoga Sajma vjenčanja, za modne revije, osim manekenki iz Zagreba, angažira Hercegovke Anu Bavrku, Teu Zadro, Teu Bošković, Tomislavgrađanku Petru Dukić, Mostarku Marinelu Rezo i Anu Velić iz Livna, a ove godine angažirala je i Petru Bukmir iz Ljubuškog. U svijetu mode u Zagrebu kao vizažistice uspješne su Širokobriježanke Seka i Žana Kožul. Neke poznate i lijepe žene koje nisu rođene u Hercegovini, niti tu žive, doživljavaju Hercegovkama. Monika Kravić rođena je u Zagrebu, a smatraju je lijepom Ljubušankom – njezin otac rođen je u Ljubuškom.

Brojne su Hercegovke vrlo uspješne i u politici, biznisu, znanosti, sportu, medijima i drugim područjima rada i života. Novinarka Nove TV Ivana Tomić, rođena u Grudama, postala je glasnogovornica HSS-a Hrvatske. Ljubušanka Ivana Čuljak uspjela je u kulinarstvu, nakon što je bljesnula u televizijskom showu “Masterchef”. Za mnoge će se tek čuti.