Home Društvo Pet neospornih razloga: Evo zašto je dobro piti rakiju!

Pet neospornih razloga: Evo zašto je dobro piti rakiju!

SHARE

Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol. Konzumacija rakije može donjeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne pretjeruje sa količinama.

Ukoliko vas bolja polovina ili bilo ko napadne zbog druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata, piše “Front slobode“…

Produžuje životni vijek

Prevelike količine rakije, i bilo kojeg drugog alkohola, će vam definitivno skratiti životni vijek, ali umjerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa

Ukoliko je pijete u umjerenim količinama, rakija djeluje na živčani sustav, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo  ukoliko je pijete u umjerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Odlična stvar kod rakije je ta što spriječava stvaranje naslaga kolesterola u vašem kardiovaskularnom sustavu, te vam pomaže da se smanji količina kolesterola. A sve to drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade

Vjerovatno niste znali da rakija može poslužiti kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekt ćete postići ako ga pomješate s toplom vodom i limunom.

Ne deblja.

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih “prirodnih” sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete kolesterol u krvi i ne podižete kilažu.