Home Šport Postolje za Andreja Višticu na Ironman prvenstvu Italije!

Postolje za Andreja Višticu na Ironman prvenstvu Italije!

SHARE

Emilia-Romagna, talijanska regija naslonjena na Jadransko more tek nešto južnije od Venecije do danas bila je primarno poznata po svojoj prirodi, umjetnosti i hrani.

No od ove godine se u nekadašnjem starom ribarskom selu Cerviji danas poznatijem po turizmu, znanom i kao Grad Soli, po prvi put održalo Prvenstvo Italije u Ironmanu.

Plivanje se održava u Jadranskom moru jednoim krugom od 3,8 km sa jednim izlaskom iz vode nešto nakon prolaska 2 km. Zatim se biciklira 183 km kroz Park prirode slanih močvara, prirodno stanište ružičastih plamenaca, a priča završava maratonom između Cervie i Milano Maritime.

Andrej Vištica, nakon odličnog nastupa u Walesu odabrao je ovu utrku kao posljednju trku distance dugog triatlona u sezoni.

Autor Tiziano BallabioDan je započeo sunčano i lijepo vrijeme održalo se kroz cijelu utrku. Nakon značajno boljeg plivanja od Walesa, Andrej izlazi iz vode za 50 minuta i 6 sekundi kao 12-i, 4 i pol minute bolje nego u Walesu i nakon, duljeg nego inače, trčanja do prve tranizicije započinje vožnju bicikla na 4 minute i 55 sekundi za vodećim Nijemcem Andreasom Dreitzom. Tempo se pojačava na maksimum i Andrej vozi svoj najbolji bicikl ove godine i završava 183 km za 4 sata 29 minuta i 49 sekundi. No, i Dreitz je odradio sjajan bicikl i povećao prednost pred Andrejem na 15 minuta i 54 sekunde. Andrej izlazi iz tranzicije sa 12-im vremenom i ulazi u svoju najjaču disciplinu – trčanje. Redom skida protivnike i na prolazu iza 31,5 km probija se na treće mjesto. Sve je izgledalo kao ponavljanje Walesa s velikom šansom da će se ovaj put probiti do samog vrha. No Dreitz i Danac Jens Petersen-Bach, jedine preostale prepreke do tog cilja pojačavaju trčanje i ne dopuštaju Andreju približavanje.

Dreitz na kraju prvi ulazi u cilj sa rezultatom od 08:03:27, drugi je Petersen-Bach sa 08:12:57 dok je naš Andrej zauzeo treće mjesto i mjesto na postolju sa sjajnih 08:17:47.

“Prezadovoljan sam kako sam danas odradio ovu utrku. Plivao sam značajno bolje nego u Walesu dok sam na biciklu postigao snagu od 274 W što je najbolje ove godine. Za usporedbu maksimalna snaga do sada na Ironman utrkama bila mi je oko 260 W. Na trčanju, sam ipak osjetio posljedice teške utrke u Walesu i samo dva tjedna oporavka od iste. Noge su mi u početku bile jako teške, imao sam osjećaj kao da trčim kroz blato, ali sam svejedno držao zacrtani tempo. Držao sam ga do samog kraja ali su i Dreitz i Petersen-Bach bilo odlično spremni za današnju utrku. Posebno mi je drago bilo kad sam nakon prolaska ciljne ravnine dobio info da je najbolji dalmatinski triatlonac i moj veliki prijatelj te sportaš Marin Koceić osvojio trail utrku u Veloj Luci i posvetio pobjedu mom trećem mjestu u Italiji. Sve u svemu zadovoljan sam i utrkom i sezonom, nastavljam rad sa novim trenerom Suttonom i spremamo se za proljeće i prikupljanje preostalih bodova za kvalifikaciju za Havaje 2018. “, izjavio je Andrej nakon utrke.

Andrej sa ova dva sjajna nastupa trenutno ima 2240 bodova u ukupnom poretku kvalifikacija za Svjetsko Ironman prvenstvo u listopadu 2018. na Havajima. Kvalifikacijski ciklus za sljedeće svjetsko prvenstvo je još u ranoj fazi pa je teško reći koliko će bodova biti potrebno za osiguravanje kvalifikacije ali za usporedbu prošle je godine to bilo na 2800 bodova u muškoj pro kategoriji. Nastavak kvalifikacija započinje u proljeće 2018.
Informacije o Andreju i njegovim uspjesima možete pratiti na Instagramu ili na web stranici https://andrejvistica.com/ ili „lajkati“ na Facebook –u.

LRM EXPORT 20170924 140707Andrej Vištica trenutno je najbolje rangirani hrvatski triatlonac te vrhunski sportaš u svjetskim okvirima. Triatlonom se bavi još od studentskih dana a posljednje 4 godine potpuno profesionalno. Višestruki je prvak Hrvatske u srednje dugom triatlonu. Od značajnijih rezultata valja istaknuti ITU titulu svjetskog prvaka u dugom triatlonu (Ironman distanca) u Vichyu 2013. godine, 2. I 4. mjesto na Ironman triatlonu (226 km) u Walesu 2015. I 2017., 3 mjesto na Ironman UK, 5. mjesto na Ironman Francuska 2016. Godine i 3. mjesto na Ironman Italija 2017. Godine.

Posebno mjesto u Andrejevoj biografiji drže po jedno prvo (2015.) i dva druga (2016. I 2017.) mjesta na Embrunmanu, Francuska, prema mnogima najtežem triatlonu na svijetu. Na svjetskom Ironman prvenstvu održanom u Koni, Havaji, SAD 2016. godine Andrej je zauzeo visoko 36. mjesto u konkurenciji 2.316 natjecatelja dok je na nedavnom Ironman prvenstvu Afrike u Port Elizabethu, JAR zauzeo visoko 9. mjesto. Andrej je rođen 31. svibnja 1983. godine i završio je Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu.