Home Društvo U posjeti Černobilu: Po travi je zabranjeno hodati, a tko želi imati...

U posjeti Černobilu: Po travi je zabranjeno hodati, a tko želi imati djecu, ne smije sjediti na zemlji!

SHARE

Banjalučanin Robert Dacešin jedan je od rijetkih koji su posjetili najopasnije mjesto na svijetu – Černobil.

Stanovnike malog ukrajinskog grada Pripjata probudila je snažna eksplozija 26. travnja 1986. godine. Preživjeli danas znaju da su prisustvovali najvećoj nuklearnoj katastrofi u povijesti čovječanstva – eksploziji nuklearne elektrane Černobil, piše Dnevni avaz.

“Crvena” šuma

Robert je nedavno posjetio Černobil s skupinom turista iz osam zemalja. Savjeti su bili jasni – da imaju što manje otkrivenih površina na tijelu. Morali su nositi majice dugih rukava, hlače i dublje cipele.

– Vodič Jurij govori nam je da ne smijemo sjediti na zemlji ako namjeravamo imati djecu, da ne smijemo jesti i piti ništa van kombija i restorana u koji nas vodi i da ne smijemo nositi kući „suvenire”, jer ćemo zbog njih vjerojatno biti uhićeni na aerodromu – priča Dacešin.

Na putu do Černobila primijetio je da iz žbunja proviruju lisice i vukovi. Jurij mu je rekao da je to uobičajeno, a potom je pokazao i „crvenu” šumu na koju je vjetar prije 30 godina nanio ogromnu količinu radioaktivne prašine.

– Na ulazu u Černobil Jurij nas ponovo podsjeća na stvari koje su nam zabranjene. Nikakvo hodanje po travi. Što manje diranja okolo. Nipošto ne spuštati stvari na zemlju – kaže Robert.

Uskoro su stigli u selo Kopači, koje je danas zakopano pod zemljom. Cijelo je selo, govori Robert, sagrađeno od drvenih kuća, a drvo upija radijaciju vrlo brzo, pa je bilo nemoguće da ga očiste.

– Kada su naučnici SSSR-a shvatili ovo, odlučili su zakopati sve ove kuće pod zemlju. To je najzagađnije tlo u toj zoni, vjerovatno i na svijetu. Svake godine radioaktivna prašina ode jedan centimetar dublje ispod zemlje i na taj način čišćenje ove površine čini sve težim – dodaje Dacešin.

Vrtoglavica i umor

Robert ističe da nikad neće zaboraviti prizor „sivog sarkofaga”, odnosno hangara ispod kojeg se nalazi černobilski reaktor koji je eksplodirao.

– Naučnici su unutar ovog reaktora našli crnu lavu koja je u mnogo čemu podsjećala na „slonovo stopalo”, najsmrtonosniji nuklearni otpad na svijetu! Za samo 30 sekundi izloženosti ovom fenomenu slijede vrtoglavica i umor koji će vas pratiti cijelui tjedan.

Dva minuta izloženosti i vaše ćelije će početi da se raspadaju, za četiri minute slijede povraćanje, proljev i groznica. Poslije 300 sekundi izloženosti imate samo još dva dana života – pojašnjava Robert.

Povratak samostalnih nomada

– Nivo radijacije u većini Pripjata i Černobila sada je dosta ispod opasnog, a ono što se malo zna jeste da i danas neki ljudi žive tamo. Njih 3.000 vratilo se u jednom trenutku, da bi ih do sada ostalo oko 120.

Uglavnom su to starci i žive po jedan u svakom selu. U Ukrajini su poznati kao „samostalni nomadi”. Razlog njihovog povratka je jednostavan – ljubav prema svom kraju i svojoj kući – navodi Dacešin.